Ceza Hukukunda önemsizlik
Insignificance in Criminal Law
  1. Tez No: 460612
  2. Yazar: SALİH ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK KEMAL TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Haksızlık İçeriği, Yorum, Hukuki Değer İhlali, Toplumsal Uygunluk, Ultima ratio, Injustice Content, Interpretation, Violation of Legal Interest, Social Compliance, Ultima ratio
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Toplumsal kontrolü sağlamaya yönelik en etkin yol olan hukuk alanlarından biri ceza hukukudur. Tarihsel süreçte birçok düşüncenin etkisiyle değişim yaşamış ve günümüzde ceza hukuku özgürlükçü hukuk devleti anlayışının egemen olduğu bir hal almıştır. Sadece kurallar bütününden oluşmayan bu hukuk dalı aynı zamanda birçok prensiplere dayanmaktadır. Bu ilkeler içinde ise ceza hukukunu karakterize eden“ultima ratio”prensibi yani ceza hukukunun son çare olma prensibi önemli bir yere sahiptir. Ceza hukukunda önemsizlik ile bu karakter büyük oranda tamamlanmaktadır. Önemsizlik ile ceza hukukunun sınırları daraltılarak haksızlık içeriği bir suç tipinin aradığı haksızlık içeriğine sahip olmayan fiillerin ceza hukukunun alanından çıkarılması sağlanmaktadır. Çalışmada önemsizliğin dogmatik temellendirmesi, normun somut olaya uygulanması, kıstaslar ve birtakım özel suç tiplerindeki yansımalarının incelenmesiyle yetinilmiştir. Somut olayda ortaya çıkan ve lafız itibariyle suçun unsurlarını gerçekleştiren birtakım davranışlar, önemsizlik çerçevesinde getirilecek bazı ölçütlerle haksızlık içeriği belirlenebilmektedir. Böylelikle haksızlık içeriği, suç tipinin aradığı haksızlık içeriğini gerçekleştirmeyen davranışların suç kavramının dışına çıkarılarak, bu davranışların cezalandırılmasının önüne geçilebilmektedir. Soyut normun somut olaya uygulanmasında ise uygulayıcı çeşitli kıstaslarla birlikte yorum yaparak haksızlık içeriğini belirleyecek ve suç tipinin gerçek anlamda oluşup oluşmadığını tespit edecektir.
Özet (Çeviri)
One of the areas of law, the most effective way to provide social control, is criminal law. In progress of time, the criminal law is evolved with the effects of different thoughts and nowadays the idea of libertian state of law is dominant in the field of criminal law. The field of law not only consist of rules but also it is based on many principles. As one of these principles, the principle of“ultima ratio”which characterizes the criminal law and which means the criminal law is the last resort has an important place. This character is largely completed with insignificance in criminal law. With the insignificance, the boundaries of the criminal law are narrowed and it is ensured that the acts which do not have the content of injustice that an unfairness crime type looks for are removed from the field of criminal law. In the study, only, dogmatic grounding of insignificance, application of norm to concrete case, the criterias and examination of reflections on specific types of crime were analysed. The content of injustice of some behaviors that occur in the concrete case and that correspond to the type of crime can be determined by some criteria which are in the framework of insignificance. In this way, the content of unfairness can be prevented from being punished by excluding the behavior that does not make the content of injustice that the crime type is looking for out of the crime concept. In applying the abstract norm to the concrete case, the practitioner will make an interpretation with various criteria to determine the content of the injustice and determine whether the type of crime is genuine.