Uluslararası finansal piyasalara dini kaynakların bakışı ve bu piyasaların reorganizasyonu
The View Of Religion Sources As International Financial Marketing and Reorganization of These Markets
  1. Tez No: 460630
  2. Yazar: İSMAİL ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH BURAK GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Din, İslami Finans, Uluslararası Finans, Religion, Islamic Finance, International Finance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Uluslararası finansal uygulamaların etki sahası oldukça geniştir. Bu uygulamaların gerek bireysel, gerek ülke ve gerekse de dünya geneli bağlamında etkilerinin olduğu tartışma kabul etmez. Bu uygulamaların içeriğine ve çeşitliliğine bakıldığında bir ağ gibi her tarafı içine alan bir sistemin varlığı söz konusudur. Bu sistemin işleme koşulları ve felsefesi bu etkileşimin etkisinin sonuçlarının şekillenmesinde oldukça belirleyicidir. Bu sistemi hayata geçirenler insan olduğu gibi sonuçlarından da en çok etkilenen insanlardır. Uluslararası etkileri olan bu sistemin sermaye sahiplerinin lehine olduğu kadar bu sistemin etki alanına giren herkesin de lehine olması gerekmektedir. Bu etkilerin sonuçlarını belirleyecek olan temelde iki unsur vardır. Birincisi kapitalist sistem ve onun aktörleridir. İkincisi ise semavi dinler ve özelde de İslâm dininin verileridir. Ya bu sistem olduğu gibi sermayedarların yararını koruyan kapitalist sisteme bırakılmalıdır ya da dünyada her yönü ile adaleti temin edecek bir sistemle hal çaresi düşünülmelidir. İnsanın kendisi gibi şekillendirmiş olduğu sistemlerinin de belirli bir ömrü ve kullanım süresi vardır. O halde bu boşluğu doldurması gereken ve kapitalist sistem olmadan da aslında uygulanması gereken sistem de semavi kaynaklı dini düzenlemelerdir. Bu yapıyı uluslararası sistemin bütün taraflarına fayda sağlayacak sistem ise özelde İslâmî finansal sistemdir. Çünkü bütün semavi dinlerin ve gündeme getirilip de hedefi aynı olan diğer dinlerin bütün beklentilerini karşılayacak olan din İslâm dinidir. Çünkü İslâm dininin en son din olması ve evrensel bir karakter taşıması bunu netice vermektedir.
Özet (Çeviri)
The scope of international financial practices is quite broad. We do not accept the debate that these practices are influenced by the individual, the country, and the world as a whole. Given the content and diversity of these applications, there is the existence of a system that encompasses all sides, such as a network. The processing conditions and philosophy of this system are quite evident in the shape of the effects of this interaction. People who have experienced this system are the ones who are most affected by the results as well as people. This system of international influences is in favor of the owners of the capital as well as everyone in the domain of the system should be in favor. There are basically two factors that will determine the consequences of these effects. The first is the capitalist system and its actors. The second one is the religion of Divine and the religion of Islam in particular. Either this system should be left to the capitalist system which preserves the interests of the investors, or a system should be considered in a system that will provide justice in every aspect in the world. Systems that have shaped themselves like humans have a certain lifetime and duration of use. So the system which must fill this gap and which should be practiced without the capitalist system is also the seminary-based religious arrangements. This system, which will benefit all parties of the international system, is an Islamic financial system in particular. Because religion is the religion of Islam which will meet all the anticipations of all the seminary religions and the other religions with the same goal. This is because the religion of Islam is the last religion and a universal character is the result.