Sârım İbrahim Paşa'nın devlet hayatı
State life of Sârim iİbrahim Pasha
  1. Tez No: 460670
  2. Yazar: MELİH BARÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sârım Paşa, Londra Sefiri, İran sınır sorunu, Sadrazam, Vali, Sârim Pasha, London Ambassador, The problem of borders Iran, Grand Vizier, Governor
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
1801 yılında İstanbul'da doğan Sârım İbrahim Paşa'nın babası kadılık da yapmış olan Hafız Musa Efendi'dir. İlk olarak Divan-ı Hümayun kalemine girmiş ve orada kısa sürede sivrilerek üst düzeyde görevlere getirilmiştir. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin resmi yayın organı olan Tâkvim-i Vekâyi gazetesinin de ilk muhabirlerinden biridir. Londra'da iki kere sefirlik yapmıştır. İran ile yaşanan sınır sorununu çözmek için Tahran'a gönderilmiştir. Ticaret, Hariciye ve Maliye Nazırlığı yaptıktan sonra Sadrazamlık'a yükselmiştir. Dört aya yakın süre bu görevi yerine getirmiştir. Bursa ve Trabzon valilikleri yaptıktan sonra 1854'te İstanbul'da vefat etmiştir.
Özet (Çeviri)
Sârim Ibrahim Pasha was born in Istanbul in 1801 and his father was Hafiz Musa Efendi who worked as a Muslim Judge. Firstly, he started for the Couch Secretaria and he was employed for higher up because of his success. He was also one of the interviwer of the newspaper Takvim-i Vekâyi which was the offical press of the Empire. He served twice as ambassador in London. He was sent to Tehran to solve the border issue with Iran. After his duty as Minister of Commerce, Foreign Affairs and Finance, he got up to Grand Viziership position. He carried out this task nearly for four months. He died in Istanbul in 1854 after serving as governor of Bursa and Trabzon.