18. ve 19. yy. Kütahya çiniciliğinde insan ve hayvan figürlü evaniler
Human and animal figures evans in the 18th and 19th century Kütahya tiles
- Tez No: 460672
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. HÜLYA DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çini, Kütahya, Kütahya çinileri, evani, 18. ve 19. yüzyıl çinileri, Tile, Kutahya, Kutahya tiles, pots and pans, 18th and 19th century tiles
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
7. yüzyıldan günümüze kadar Türk çini sanatı çeşitli dönemlerden geçerek günümüze kadar ulaşmıştır. Türk çini sanatında üretimini günümüze kadar sürdüren ve halen sürdürmeye devam etmekte olan Kütahya çini sanatının önemli merkezlerinden biri olarak önemlidir. 18. ve 19. yüzyıl Kütahya çinilerinde insan ve hayvan figürlü evaniler, o dönemin giyim-kuşamı, yaşamı ve kültürü ile ilgili bilgi vermesinden dolayı önemlidir. Bu amaçla hazırlanan çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Türk çini sanatının tarihsel sürecinden bahsedilmekte ve resimlerle desteklenerek aktarılmaktadır. İkinci bölümde 18. ve 19. yüzyıl Kütahya çini sanatı başlığı altında Kütahya'nın tarihi ve coğrafi yapısı, Kütahya çini sanatı, teknik, tasarım ve motif özellikleri, kullanılan formlar ve 18. ve 19. yüzyıl insan ve hayvan figürlü evanilerden ulaşılabilen kaynaklardan katalog oluşturulmuştur. Üçüncü bölüm; 18. ve 19. yüzyıl insan ve hayvan figürlü evanilerden yola çıkılarak tasarlanmış özgün uygulamalara yer verilmiştir. Değerlendirme ve sonuç kısmında ise araştırmada varılan görüşler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
From the 7th century to the present day, the art of Turkish tile has been passed through various periods and reached to today. Kütahya is one of the important centers of Turkish art of tiles, which continues its production in Turkish tile art until the day. Kütahya chines, in the 18th and 19th century it is important that pots and pans with human and animal figurines give information about clothing, life, and culture at that time. The study prepared for this purpose consists of three parts. In the first chapter, the historical process of Turkish tile art is mentioned and supported by paintings. In the second chapter, under the titles of 18th and 19th century Kütahya tiles, Kütahya tile art, technical, design and motif features, used forms and 18th and 19th century human and animal figures have been cataloged from sources available from pots and pans. The third chapter; The original applications were designed based on pots and pans with human and animal figures of the 18th and 19th century In the conclusion part, the opinions reached in the research are included.