Otomatik düşüncelerin ve irrasyonel inanışların obsesif kompulsif belirtiler ve depresyon arasındaki aracı değişken rolü
The mediator variable role of automatic thoughts and irrational beliefs through obsessive compulsive disorder and depression
  1. Tez No: 460680
  2. Yazar: KÜBRA ERİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ARTIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, İrrasyonel İnanış, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Otomatik Düşünceler, Depression, Irrational Beliefs, Control, Obsessive Compulsive Disorders, Automatic Thoughts, Rumination
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, otomatik düşünceler ve irrasyonel inanışların obsesif belirtiler ve depresyon arasındaki aracı değişken rolünü araştırmaktır. Araştırma verileri kolaydan örneklem yöntemiyle seçilen 300 katılımcıdan toplanmış ve çalışmanın veri analizleri gerçekleştilmiştir. Araştırmaya katılmış olan bireylere, demografik bilgi formu Maudleys OKB ölçeği, beck depresyon envanteri, irrasyonel inanışlar ölçeği uygulanmıştır. Aracılık değişkeni ve ölçüm modeli analizleri yapılmıştır. Bu araştırmada otomatik düşünceler ve irrasyonel inanışların diğer ruhsal etkenlere oranla obsesif belirtiler ve depresyon üzerinde daha etkin olduğu saptanmıştır. 50 yaş üzeri bireylerin sahip oldukları otomatik düşünce yapılanmalarının obsesif belirtiler ve depresyon üzerindeki etkilerini incelemek adına bu araştırmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu araştırma ışığında otomatik düşünceler ve irrasyonel inanışların obsesif belirtiler ve depresyon arasında kısmi aracılık rolü olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca bu etkinin de bireylerin cinsiyetine, yaş grubuna sosyo-ekonomik düzeyine ve medeni durumlarına göre farklılaştığı bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The object of this research is to analyse/study the mediator variable role of automatic thoughts and irrational beliefs through obsessive compulsive disorder and depression. The survey data are gathered/collected with convenience sampling method from 300 participants and data analyse part of the research/survey is executed. Demographic information form, Maudley scale, beck depression inventory, irrational beliefs scale are implemented to the people participating to the survey. Mediator variable and scale meauserment analyses are performed. According to this research/survey it is determined/confirmed that automatic thoughts and irrational beliefs are more efficient on obsessive symptoms and depression than other psychological factors. This research is needed to be performed in order to analyse the effects of automatic thoughts structure that 50 plus individuals have on depression and obsessive sypmtoms. In the light of this research/Thanks to this research it is discovered that there is a partial mediation role of automatic thoughts and irrational beliefs above obsessive sypmtoms and depression. Also/In additon it is figured out that this effect is differentiate according to gender, age group, social economic class and marital status of the individual.