Fındık yaprağından taksanların ekstraksiyon şartlarının belirlenmesi
Identificatin of extraction condition of taxans from hazelnut plant leaves
  1. Tez No: 461076
  2. Yazar: MERVE CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Paklitaksel, Saflaştırma, Taksanlar, Cancer, Paclitaxel, Purification, Taxanlar
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kanser, bir takım etkilerle farklılaşmış hücrelerin, lokal ve lokal olmayan noktalarda kontrolsüz olarak çoğalıp gelişmesinin sonucu oluşan kötücül hastalıklar grubudur. Doğal bileşikler bu yüzden git gide artan bir önem kazandığı bilinmektedir. Kanser hastalığının tedavisinde kullanılan en etkili kanser ilaçlarından birisi paklitakseldir. Paklitaksel ve türevleri taksanlar sınıfına ait bileşiklerdir. Taksanlar taksus familyasından olan karmaşık yapılı, diterpen sınıfına giren alkaloidlerdir. Bitkiler, geleneksel, destekleyici ve alternatif tıp kapsamında doğrudan ilaç yapımında hammadde kaynağı olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda porsuk ağacından sonra doğal ürün olarak fındık yaprağında paklitaksel bulunmaktadır. Paklitaksel, sentezlenmesinin yanında fındık türünün yapraklarından izole edilebilinir. Fındık yaprağının yapısında bulunan taksanlar paklitaksel, 10-deasetilbakkatin, sefalomanin, bacattin III çeşitli çözücülerle saflaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada farklı zamanlarda gerçekleştirilen ekstraksiyonların verimleri karşılaştırıldı. Projenin ilk adımında Türkiye'den farklı yerlerinden alınan farklı türdeki fındık yaprakları toplandı. Fındık yaprağından paklitaksel elde etmek için uygun ekstraksiyon yöntemleri uygulandı. Yapılan saflaştırma işlemlerinden sonra taksan miktarlarını belirlemek için analizler yapıldı. Burada miktar tayininde HPLC sistemi kullanıldı.
Özet (Çeviri)
Cancer is a group of malicious diseases which develop unrestrained via a number of altered cells at local or non-local sections. Because of that natural compounds gain interest increasingly. One of the most effective medicines that used to treat canser is paclitaxel. Paclitaxel and derivatives are taxan class compounds. Taxans are alkoloids with complex stracture which belongs to taxus familia in diterpene class. Plants are used to make raw materials for medicine in traditional, supportive or alternative medicine. Paclitaxel and its side chains are naturally found in hazelnut plant leaves as well as in yew tree, in the studies. Taxol, synthesis aside, can be isolated from different type of hazelnut plant leaves. Our purpose is purification of paclitaxel, 10-deacetilbaccatin, sefalomanin and baccatin ııı from hazelnut plant leaves. In this study, extractions with different timing are compared. As the first step different types of hazelnut plant leaves collected from different locations of Turkey. Suitable extraction methods are applied to obtain paclitaxel from hazelnut plant leaves. After purification process, some analyses are going to be made to detememine paclitaxel quantity. HPLC method is going to be used in quantification process.