İşyeri ruhsat usulü ile gürültüye yönelik yasal mevzuatın entegrasyonu
The integration between the procedure of licence of firms and noise
- Tez No: 461167
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Birey, Çevre, Gürültü, İşyeri, Ruhsat, Environmental, Firms, Individual, Licence, Noise
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüz dünyasında gürültü önemli bir sorundur.Gürültünün kaynakları çeşitlidir.Kentsel ve kırsal alanlarda kaynak farklılıkları söz konusudur.Sanayileşme ve kentleşme gürültüyü önemli bir sorun haline getirebilmektedir.Ekonomik faaliyetler içinde hiç şüphesiz işyerleri önemli aktörlerdendir.Ekonomikaktivitelrinbüyümesi,birey taleplerinin değişmesi işyerlerinin sayı ve niteliğini de etkilemiştir. Gürültü bir çevre sorunudur.Ayrıcagörültü işyerleri bakımından iş sağlığı ve güvenliği konusudur.Bu çalışmada işyerlerinin ruhsatlandırma süreci ile gürültü ve ilgili mevzuat ilişkisi araştırılmıştır.Bu çerçevede ulusal ve uluslararası literatür taranmıştır.Ayrıca kapsamlı olan işyeri ruhsat mevzuatı ve gürültü mevzuatı incelenmiştir. Çalışmada işyeri ruhsat hukuku ile gürültü mevzuatı arasında gürültüyü önlemeye yönelik bir bağlantı kurulamadığı tespit edilemiştir.Elde edilen bulgulardan hareketle işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi sürecinde gürültüyü değerlendiren yeni bir model önerilmiştir.Bu kapsamda işyeri ruhsatlandırma sürecinde bazı işyerleri için ''Gürültü Analizi Olumlu Raporu'' istenmesinin zorunlu hale getirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today in the World, nois is an importantproblem. Thesources of noisareseverable. Thesources of noisaredifferent in the urban andruralareas. Industrialization and urbanisation could sause the problem of noise. Surely,the firmsareones of actors in economi cactivities and thechanging of individual demands have effected the amount of firms andqualities of firms. The noise is theenvironmental problem. Inadditionto. That is issue of occugational health and safety. With thetrame of firms. Inthisstudy, the relation ship between the procedure of licenceforfirmsandnoise has beenresearched. The national and international literatüre has been examined in thiscontext. Inaddition of firms has been scrutinised. Inthisstudy, we have found that the relation couldn't get between the law of noise toprevent the problem of nois. With the frame of finding, the model has been suggested. This model suggestes ''the affirmative report of the noise analysis'' fort he proceture of licence of firms.