Uman'da Sultan Kâbus döneminde mezhepler arası bir arada yaşama örneği
An example of coexistence between Islamic sects in Oman during the era of Sultaan Qaboos b. Said
- Tez No: 461387
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TEMİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Uman, Kâbus, Etnik, Hoşgörü, Oman, Qabus, Ethnic, Tolerance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu tezin amacı, İslâm mezheplerinden Sünnî, Şiî ve İbadîlerin bulunduğu Uman ülkesinde, söz konusu mezheplerin bir arada uyum ve hoşgörü ile yaşama pratiklerinin arka planını oluşturan unsurların incelenmesidir. Konu çerçevesinde mezhepler arasında bir arada yaşama örneklik teşkil eden siyasi, sosyolojik ve kültürel boyutlar araştırılmıştır. Mezheplerin yaşayan haline ve uyum içerisinde bir arada yaşamalarına kaynaklık eden nedenleri araştırarak yapılan bu çalışma ülkede altı ay süre ile kalınarak gerçekleştirilen bir saha çalışmasıdır. Bu çalışmanın, son dönemlerde Arap ülkelerinde ve Ortadoğu'da ortaya çıkan mezhepsel güdümlü çatışmalardan sonra, mezhepsel çeşitliliğin savaş değil barış unsuru bir birleştirici güç olarak algılanabileceği iddiasına bir örnek oluşturması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to evaluate the elements that constitute of the backdrop of practices of harmony and tolerance and living together aforementioned sects in the country of Uman which include Sunnis, Shiites and Ibadis from Islamic sects. Within the scope of the subject, political, sociological and cultural dimensions were researched that exemplify coexistence among sects. This study, which was conducted by investigating the reasons for living the sects and living together in harmony is a field study that carried out in the country staying for a period of six months. This study was aimed to set an example for the claim that sect diversity can be perceived as a unifying power of peace rather than war after sectarian guided conflicts that have recently emerged in Arab countries and the Middle East.