Dört kez iyonlaşmış praseodimin (Pr V) teorik olarak incelenmesi
Theoretical investigation of quadruply ionized praseodymium (Pr V)
  1. Tez No: 461758
  2. Yazar: SEVDA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETÜL USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HFR yöntemi, enerji seviyeleri, Landé g-çarpanları, dalga boyları, salınıcı şiddetleri, geçiş olasılıkları, HFR method, energy levels, Landé g-factors, wavelengths, oscillator strengths, transition probabilities
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, relativistik Hartree-Fock (Relativistic Hartree-Fock–HFR) yöntemi kullanılarak dört kez iyonlaşmış praseodimun (Pr V, Z = 59) bazı uyarılmış seviyelerinin relativistik enerjileri ve Landé g-çarpanları ve bu seviyeler arasındaki elektrik dipol (E1) geçişine ait dalga boyları, salınıcı şiddetleri ve geçiş olasılıkları gibi geçiş parametreleri hesaplanmaktadır. İlk bölümde, Pr V ile ilgili yapılmış mevcut çalışmalar; ikinci bölümde, relativistik Hartree-Fock yöntemi hakkında özet bilgiler verilmektedir. Elde edilen sonuçlar diğer deneysel ve teorik çalışmalar ile karşılaştırmalı olarak son bölümde sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relativistic energies and Landé g-factors for some excited levels and the transition parameters, such as wavelengths, oscillator strengths, and transition probabilities (or rates), for the electric dipole (E1) transitions between these levels in quadruply ionized praseodymium (Pr V, Z = 59) have been calculated using the relativistic Hartree-Fock (HFR) method. In the first chapter previous works on Pr V have been given. Second chapter deals with relativistic Hartree-Fock method. Results obtained have been compared with other experimental and theoretical works in the last chapter.