Evli bireylerin değer yönelimlerinin cinsiyetçilik düzeylerinin evlilik uyumlarına etkisi
The effect of sexuality levels of married individuals' value orientations on marriage adjustment
- Tez No: 461893
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKLEM TEKDEMİR YURTDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Değerler, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik, Evlilik Uyumu, Values, Conflicting Sense of Sexism, Marriage Harmony
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bireylerin kendilik, çevre ve dünya algılarının oluşumunda ve değişiminde önemli bir boyut olan değerlerinin incelenmesi; onların hem mevcut tutum ve davranışlarını anlamaya, hem de gelecekte ne tür davranışta bulunacaklarını öngörebilmemize imkân vermektedir. Bu noktadan hareketle evli bireylerin sahip olduğu bireysel değerlerinin ve bu değerlerle bağlantılı olan cinsiyetçi tutumlarının; evlilik uyumlarını ne düzeyde yordadığının belirlenmesi bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Toplumsal huzurun iyileştirilmesi ve devamlılığının sağlanması büyük oranda ruh sağlığı yerinde bireylerin oluşturduğu aile birlikteliğinde yaşanan evlilik uyumuyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla bu uyumu yordayan değişkenler bağlamında; demografik özelliklerin (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, gelir durumu, evlilik durumu, evlilik süresi), eşlerin bireysel cinsiyetçilik tutumlarının ve sahip oldukları değerlerinin aralarındaki etkileşim düzeyi önemlidir. Araştırmaya İstanbul ilinde ikamet eden ve gönüllü olarak katılımcı olan 100 evli bireyden 45 (% 50) kadın ve 45 (% 50) erkek olmak üzere toplam 90 kişi çalışma grubu olarak alınmıştır. Veri toplama için; araştırmacı tarafından geliştirilmiş nitel soruları da kapsayan Demografik Bilgi Formu ile birlikte Portre Değerler Anketi, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği ve Evlilik Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Bulgularda; evli çiftlerin değer yönelimlerinin cinsiyete, yaşa, eğitim durumuna, çalışma durumuna göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı ancak bireylerin evlenme durumlarına göre yeniliğe açıklık değer boyutunda farklılaşma gözlenmiştir. Evli çiftlerin cinsiyetçilik tutumları analiz edildiğinde, katılımcıların tutumlarının anlamlı düzeyde cinsiyete, eğitim ve gelir durumuna göre farklılaştığı, diğer demografik değişkenler açısından farklılaşmadığı görülmüştür. Katılımcıların evlilik uyumu düzeylerinin sadece evlilik süresi değişkeni bağlamında anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur. Nitel bulgulara bakıldığında, kadın ve erkeklerin evliliğe ilişkin değerlendirmelerinin evlilik öncesi ve sonrasına göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Evlilik ilişkisinde kadına ve erkeğe düşen rollere ilişkin katılımcı görüşlerinin de farklı temalarla ifade edildiği gözlenmiştir. Bu bulgular ilgili alan yazım bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A study of the values of individuals, which is an important dimension in the formation and alteration of self, environment and world perceptions also allows us to understand their current manners and behavior, as well as to predict what kind of behaviors they will have in the future. From this point of view, the aim of this research is to determine what extent the marriage harmony is achieved and how the individual values of married couples and the gendered attitudes are connected to these values. The improvement and continuity of social peace is related to the harmony of marriage in the families where the individuals of good mental health, and therefore in the context of the variables that determine this harmony (Sex, age, educational conditions, working status, income status, marriage duration) and the level of interaction of spouses constitues their individual sexist attitudes and values. A total of 90 people, 45 (50%) female and 45 (50%) male, of 100 married individuals who reside in Istanbul were taken into consideration in the research. For data collection; The Demographic Information Form including the qualitative questions developed by the researcher was used together with the Portrait Values Questionnaire, the Conflicting Sense of Sexuality Scale and the Marital Harmony Questionnaire. In the findings; According to the marital status of the married couples, the values of the married couples did not differ in sex, age and educational status but they were observed in the value of openness. The gender role attitudes of married couples did not differ in terms of other demographic variables, but attitudes of the participants differed in the importance level of sex, education and income. Participants' level of marriage harmony differed significantly only in terms of the duration of marriage. According to qualitative findings, it was determined that the evaluations of men and women on marriage differed before and after marriage. It was observed that the views of the participants' marriage relations regarding the roles of women and men were expressed in different themes. The findigs were discussed in the context of related topic.