Finansal raporlama analizleri ve nakit akış tablosunun önemi
Financial analysis and importance of cash flow statements
  1. Tez No: 461894
  2. Yazar: MURAT DURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KIYILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Financial table analysis, importance of cash flow table
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, finansal tabloların, UFRS/IAS/TMS'ye göre raporlanması, sunulması, çeşitli analiz teknikleri ve finansal oranlar uygulanarak, işletmenin faaliyet sonuçları dönemler itibarıyla kapsamlı olarak incelenmiştir. Çalışmanın amacı, finansal tablolarda kullanılan analiz teknikleri ile işletmenin faaliyetlerinde başarılı olup olmadığını, amaçlarına ne kadar ulaşıp ulaşmadığının araştırılmasıdır. Çalışmada Borsa İstanbul A.Ş.de işlem gören çimento sektöründe faaliyet gösteren işletmeye ait 2014-2015 ve 2016 dönemlerine ait finansal tabloların analiz edilmesidir. Tezin birinci bölümünde, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve kavramları açıklanmaktadır. İkinci bölümde, finansal tabloların tanımı ve özellikleri, üçüncü bölümde, finansal tabloların analizi ve finansal tablolarda kullanılan analizi tekniklerinin tanımı, özellikleri, dördüncü bölümde işletmeler açısından büyük önem taşıyan nakit akış tablosu ve önemi, beşinci bölüm ise Borsa İstanbul A.Ş.' de işlem gören Akçansa Çimento A.Ş. 'nin ilgili dönemlere ait finansal tablolarına analiz teknikleri uygulanarak değerlendirilmiştir. Son zamanlarda işletmeler tarafından önemi artan nakit akış tablosu, işletmenin nakit yaratma yeteneğini, nakit kaynaklarını, kullanıldığı alanları, ödeme gücünü ve bütçe planlamasında işletmelerin nakit pozisyonu belirlemeye yarar. Finansal tablolara uygulanan analiz teknikleri sonucu, işletmenin varlıkları ve kaynakları dengeli dağıtılmış, varlık yapısının duran varlık ağırlıklı olması ise sektörün özelliğinden kaynaklanmaktadır. Öz kaynaklarının yüksek ve finansal borçların tehlikeli boyutlarda olmayışı, ayrıca işletme karlılığının yanında nakit akışlarının da pozitif yönde çıkması, işetmenin nakit yaratma yeteneğinin olduğu ve faaliyetlerini sürdürebilirliği açısından önemli sayılır. Anahtar kelime: Finansal tablo analizi ve nakit akış tablosunun önemi.
Özet (Çeviri)
Using the financial tables and financial ratios, as well as, observing the norms of UFRS/IAS/TMS, the dissertation aimed at presenting and reporting periodical results of the business operation of some firms trading at Istanbul Stock Market. As such, the thesis also discusses to what extend the firm has realized their financial goals. The firms analyzed are the members of cement sector trading at Istanbul Stock Exchange Market, in the years 2014-2016 The structure of thesis is as follows: In the first part, conventional accounting principles and concepts are presented. In the second part, description and structure of the financial tables reviewed, and in the third part the analysis of financial tables and techniques used in the study are presented. The fourth part takes up cash flow tables and discusses their importance to a business firm. In the fifth part, the findings through applying afore mentioned financial analysis techniques on Akcansa Cement firm trading at Istanbul Stock Exchange Market are presented and discussed. Cash flow tables, which are recently gaining ground, serves to measure the cash creating ability of a firm, its cash resources, the level of meeting its liabilities, cash position in planning the budget. Using the financial techniques, has concluded that the firm studied has high proportion of fixed asset, in addition well-balanced resources and assets. Having high capital stock and low financial liabilities, positive profitability, as well as positive cash flow are the sound indicators of the firm's cash generation ability and firm's sustainability.