Mersin Yenişehir'de çok katlı betonarme yapılarda uygulanan kazıklı radye temel sistemlerinin yapı maliyetlerine ve yapı deprem güvenliğine olan etkisinin incelenmesi
The investigation of the effects of piled raft foundation systems applied to multi-storey reinforced concrete buildings on the construction cost and structure earthquake safety in Mersin Yenişehir district
- Tez No: 461903
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: betonarme binalar, kazıklı radye, deprem yapı güvenliği, yapı maliyeti, reinforced concrete buildings, piled raft, earthquake construction safety, construction cost
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışmasında; Mersin İlinde son dönemlerde yoğun olarak yapılmaya başlanan Çok Katlı Betonarme Binalarda uygulanan kazıklı radye temel sistemlerinin yapı sistem maliyetine ve yapı deprem güvenliğine olan etkileri incelenmiştir. Ticari alan ve konut olarak inşaa edilecek 3 adet Çok Katlı Betonarme Binalar; 25 katlı, 28 katlı ve 33 katlı olmak üzere radye temelli ve kazıklı radye temelli olarak Sta4Cad v.13.1 analiz programı yardımı ile modellenerek çözülmüş, daha sonra temel sistemleri, zemin gerilmeleri ve zemin oturmaları incelenmiştir. Oluşturulan modellerin her biri için mevcut zemin sınıfına göre statik ve betonarme analizleri yapılmıştır. Her bir çözüm sonucunda maliyet hesabı için taşıyıcı sisteme ait beton, demir ve kalıp metrajları çıkarılmıştır. Yine her bir çözüm için yapı deprem güvenliğine olan etkiler hesaplanmıştır. Hesaplamalar neticesinde; yapı taşıyıcı sistem maliyetinin, 25 katlı binada %16, 28 katlı binada %6, 33 katlı binada %6 değiştiği görülmüştür. Deprem yapı güvenliğine olan etkilerinin incelenmesi sonucunda ise; 25 katlı binada Yapı Periyodunun 2.6 sn, eşdeğer deprem taban kesme kuvvetinin maksimum değerinin 257 ton, deprem salınımının x yönü=0.00072, y yönü=0.00057, temel deplasmanlarının %80 azaldığı, 28 katlı binada Yapı Periyodunun 2.67 sn, eşdeğer deprem taban kesme kuvvetinin maksimum değerinin 362 ton, deprem salınımının x yönü=0.00050, y yönü=0.00067, temel deplasmanlarının %90 azaldığı ve 33 katlı binada ise Yapı Periyodunun 2.49 sn, eşdeğer deprem taban kesme kuvvetinin maksimum değerinin 365 ton, deprem salınımının x yönü=0.00049, y yönü=0.00055, temel deplasmanlarının %75 azaldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Mersin İlinde yapılacak çok katlı betonarme yapılarda, yüzeysel temel (radye) sistemlerini iyileştirmek ve yapı emniyetini arttırmak için radye altına yapılacak betonarme kazıklar büyük önem taşımaktadır. Kazıklı radye temel sistemlerinin çok katlı betonarme yapılarda uygulanması durumunda deprem yapı güvenliğine olan olumlu etkilerin artması, bazı art niyetli üreticilerin yapı maliyetindeki artış oranını bahane ederek tasarrufa gitmesi, donatı çeliği ve beton malzemesinde kısıntıya gitmeleri anlamsız ve gereksizdir.
Özet (Çeviri)
In the study; in Mersin, the effects of pile foundation systems applied to multi-storey reinforced concrete buildings, which have recently been intensively done, on the construction system cost and structure earthquake safety have been investigated. Residential and commercial space will be built of reinforced concrete 3 Multi-Storey Buildings; It was solved by modelling with the help of Sta4Cad v.13.1 analysis program on the base of 25-storey, 28-storey and 33-storey, based on radish and pile, and then the basic systems, ground tensions and floor seats were investigated. Static and reinforced concrete analyses were carried out for each of the models created according to the existing floor class. Concrete, iron and mold quantities of the conveyor system were removed for the cost calculations at the end of each solution. For each solution, the effects on building earthquake safety were calculated. As a result of the calculations; it is seen that the cost of the 25-storey building structure system is 16%, the cost of the 28-storey building is 6%, and the floor space of the 33-storey building is 6%. As a result of examining the effects of earthquake on building safety; The 25-story building has been found to have 2.6 s of Building Period, the maximum value of equivalent earthquake base shear force is 257 ton, x direction of earthquake = 0.00072, y direction = 0.00057, 80% of base displacements, The 28-story building has been found to have 2.67 s of Building Period, the maximum value of equivalent earthquake base shear force is 362 ton, x direction of earthquake = 0.00050, y direction = 0.00067, 90% of base displacements and The 33-story building has been found to have 2.49 s of Building Period, the maximum value of equivalent earthquake base shear force is 365 ton, x direction of earthquake = 0.00049, y direction = 0.00055, 75% of base displacements. As a result, Mersin to be developing multi-storey concrete buildings, superficial raft foundation systems in order to improve and to increase the safety of the structure to be constructed under the rafts are of great importance in with it he. In case of the piled raft foundation systems applied in multi-story reinforced concrete structures has a positive effect on earthquake reliability. Nevertheless, it is pointless and unnecessary for some abusive producers to go to the disposal by going to the disposal of excavation on the reinforcement steel and concrete materials for the reason of the increase in the construction cost.