Tanzimat'tan II. Meşrutiyet'e Bergama kazası (1839-1908)
Bergama district from Tanzimat to the second constitutional era (1839-1908)
  1. Tez No: 461973
  2. Yazar: ASUMAN KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ATAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bergama, Kaza, Tanzimat, II. Meşrutiyet, Bergama, District, Tanzimat, Second Constitutional Era
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
Bu çalışma kapsamında, Aydın Vilayeti dâhilinde bir kaza ünitesi olarak yer alan Bergama'nın, 1839-1908 yılları arasındaki gelişim ve değişimi incelenmiştir. Bilindiği gibi, Tanzimat sonrası ülke genelinde yaşanan modernizm hareketi, devlet yönetiminde en yüksek noktadan başlayarak en alt idari birime kadar kendini hissettirmiştir. Bu bağlamda, Tanzimat sonrası yerleşmeye başlayan çağdaş yerel yönetim bilincinin, Bergama ölçeğinde, idari yapı, nüfus, iktisadi yapı, eğitim ve arkeolojik alandaki yansımaları ele alınarak değerlendirilmiştir. Çalışma sürecinde, tez içeriğinin oluşmasında yol haritası görevi gören Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nden temin edilen belgeler, temettuat defterleri, nüfus defterleri, XIX. yüzyılın ikinci yarısına ait Bergama şer'iyye sicilleri, vakfiyeler ve Aydın Vilâyet Salnameleri kullanılarak bir bütünlük sağlanmıştır. Giriş ve dört bölümden meydana gelen tezin birinci bölümünde, idari taksimat, ikinci bölümde sosyal hayat, üçüncü bölümde ekonomik yapı ve dördüncü bölümde arkeolojik kazı çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Kısaca, bu tez ile Bergama Kazası'nın Tanzimat (1839) ile II. Meşrutiyet (1908) dönemleri arasında bulunduğu bölge içerisindeki sosyal, kültürel, ekonomik ve idari yapısı ile bölgedeki yerinin, kimliğinin ve kültürel mirasının yerel tarihçilik açısından ortaya konması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the development and shift that Bergama - which is a district within the boundaries of Aydın Province - underwent during the years 1839-1908. As it is known, the post-Tanzimat modernism movement was felt from the very top position in state to the very bottom administrative unit. With respect to this notion, the awareness of a modern local government, which began to spread during post-Tanzimat era, was examined by considering its repercussions on the administrative structure, population, economic structure, education and archaeology of Bergama district scale. During the study, the coherence was provided by using documents obtained from General Directorate of Ottoman Archives of the Prime Ministry, dividend books, population registeries, Bergama Islamic registeries, endowments and Aydın Province Annuals which also constituted a road map towards the composition of the thesis content. The thesis is composed of an introduction and the remaining four parts. In the first part administrative divisions, in the second part the social life, in the third part economic structure and in the fourth part archeological excavation activities are studied in detail. Briefly; with this thesis, the purpose was to present Bergama District's social, cultural, economic and administrative structures and its place, identity, and cultural heritage within the region where it was situated between Tanzimat (1839) and Second Constitutional Era (1908) with regard to local historiography.