الفصل و الوصل وأثرهما فًي توجيه النص اللغوي ألأربعون حديثا النووية أنموذجا 'دراسة نحوية وبلاغية'
Nahiv ve belâgat ilimleri açısından fasl/vasl olguları ve metnin yorumlanmasındaki etkileri(en-Nevevîʼnin Erbaînʼn örneği)
  1. Tez No: 462049
  2. Yazar: KARZAN MOHAMMED RASUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HUSAIN ASWAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: el-Fasl el-Vasl, Kemal-i ittisâl, Kemâl-i inkitâ, İnşâ ve ihbâr cümlelerinde uyum, separation and communication, modernity, perfection of communication, perfection of the break, the agreement in the news or construction of the word and meaning
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Özellikle hadis metinlerinde anlama derinlik kazandıran fasl ve vasl olguları, nahiv ve balâgat açısından önemli bir yere sahiptir. Zira hadislerin yorumlanmasında mühim bir etkileri bulunmaktadır. Bu araştırma، en-Nevevîʼnin Erbaîn adlı eseri örneğinden hareketle fasl ve vasl olgularının nahiv belâgat açısından önemini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma önsöz, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Önsözde konunun önemi ve tercih nedenleri sunulmuştur. İki başlıktan oluşan girişin birinci başlığında en-Nevevî ve el-Erbaîn adlı eseri tanıtılmıştır. İkinci başlıkta fasl ve vasl olguları sözlük ve terim olarak tanıtılmıştır. Birinci bölümde vasl ve vaslʼın kullanım sahası ve şartları ele alınmıştır. Üç başlığa ayrılan ikinci bölümde ise fasl ve vasl olgularının erbain adlı eserin anlaşılması ve yorumlanmasındaki etkileri işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal the eloquence of the chapter and the connection in the forty hadeeths On the basis of a rhetorical approach between the grammatical and rhetorical study. This study included an introduction, a preface and two chapters. It dealt with the importance of the subject and the motives that led to the writing of this research, The second requirement deals with the concept of separation and connection language and terminology, and the first chapter of the study dealt with the separation and connection in the Arabic language, and the second chapter: the separation and connection and their impact in guiding the nuclear 40, The separation is based on three types: the perfection of communication, the completeness of discontinuity, and the semi-perfection of communication, and it has been shown that the contexts of the link are methodically prominent, for the abundance of the roses, and thus the conclusion was a presentation of the most important findings through research.