Kuzeybatı Anadolu'da ilk iskân izleri
The first traces of settlement in Northwest Anatolia
- Tez No: 462338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kuzeybatı Anadolu, İskân, Çanakkale, Balıkesir, Tarih öncesi, Northwest Anatolia, Settlement, Çanakkale, Balıkesir, Prehistoric
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olan Kuzeybatı Anadolu Tarih Öncesi Çağlardan günümüze kadar yerleşime sahne olmuştur. Günümüzde dahi yerleşim önemini korumaktadır. Yüzey araştırmaları ve kazılar sonucunda Kuzeybatı Anadolu'da Paleolitik, Epipaleolitik, Neolitik ve Kalkolitik dönemlerde yerleşmelerin söz konusu olduğu anlaşılmaktadır. Çalışma konumuza Çanakkale ve Balıkesir illeri dahil edilmiştir. Ele aldığımız illerinin her ikisinde de Paleolitik döneme ait Çanakkale'de 6, Balıkesir'de 5 olmak üzere toplamda 11 adet yerleşim yerine, Epipaleolitik döneme ait sadece Balıkesir'de 1 yerleşim yerine, Neolitik döneme ait Çanakkale'de 6, Balıkesir'de 3 olmak üzere toplamda 9 yerleşim yerine ve son olarak da Kalkolitik döneme ait Çanakkale'de 11 Balıkesir'de 14 olmak üzere toplamda 25 yerleşim yerine rastlanmıştır. Bu yerleşim yerlerinin çoğunun insan hayatının temel ihtiyacı olan sulak alanlara yakın bölgelerde kurulduğu tespit edilmiştir. Bu yerleşim yerlerine ışık tutan bilgilere bölgede yapılan yüzey araştırmaları ve kazıları sonucunda ele geçirilen buluntular sayesinde ulaşılır. Zaten yerleşim yerinden çıkarılanlar tarih öncesi çağların özelliklerini yansıtan buluntular olmuştur. Ancak gerek araştırmaların yetersizliği nedeniyle gerekse doğadaki canlılar tarafından bilinçsizce tahribe uğraması nedeniyle yerleşim yerlerinden çok geniş ayrıntılı bilgi elde etmek mümkün olmamıştır.“Kuzeybatı Anadolu'da İlk İskân İzleri”başlıklı tez çalışmasının amacı Paleolitik Dönem'den Tunç Çağ'ına kadar olan zaman aralığında Kuzeybatı Anadolu'da kazı çalışmaları ve yüzey araştırmaları yapılmış olan Çanakkale ve Balıkesir illeri çerçevesinde geniş hatlarıyla ele alarak incelemek ve bundan sonraki çalışmalara kaynak teşkil etmesini sağlamaktır. Çalışmanın bir başka amacı ise Çanakkale ve Balıkesir'in tarih öncesi dönemlerinden Paleolitik, Epipaleolitik, Neolitik ve Kalkolitik Çağlardaki ilk yerleşim yerlerinin hangileri olduğu, bu yerleşim yerlerinin ne gibi değişkenlikler göstererek birbirinden ayrıldığını ve tespit edilen yerleşim yerlerinden elde edilen buluntular ile yerleşim yerlerine dair genel özelliklerinin daha net anlaşılmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Anatolia Turkey's gate opening Europe has became an attractive settlement for settlers throughout history since prehistoric times Even today it is of great promience as settlement. In result of surface surveys and excavations, It is understood that there were settlements in Northwestern Anatolia in the Paleolithic, Epipalaeolytic, Neolithic and Chalcolithic Periods. Cities of Çanakkale and Balıkesir have been included in our study topic.In both of the cities we studied, We encountered settlementsbelonging to Paleolithic Period- 6 in Çanakkale and 5 in Balıkesir in total 11; settlements belonging to Epipalaeolytic –only one in Balıkesir; settlements belonging to Neolithic 6 in Çanakkale and 3 in Balıkesir in total 9, and finally settlements belonging to Chalcolithic - 11 in Çanakkale and 14 in Balıkesir in total 25. It was identified that Most of these settlements were established in areas close to wetlands which is basic need of human life. Information which sheds light on these settlements is reached thanks to findings acquired as a result of surface surveys and excavations caried out in these areas. As a matter of fact, Findings unerathened from these settlements reflect the features of these prehistoric ages. Yet due to not only unsufficient researches but also to damage uncounciously caused by the living in the nature, It wasn't possible to obtain very detailed extensive information from settlements. The aim of this thesis study titled“First settlements traces in Northwest Anatolia”is to examine by studying their surface surveys and excavations which were done in Northwest Anatolia in time interval which is from Paleolithic Period to Bronze Age with very wide lines in the frame of Çanakkale and Balıkesir cities and to provide as source for subsequent works . Another aim of this study is to provide better understanding which the first settlements are in Paleolithic, Epipaleolytic, Neolithic and Chalcolitik Ages from prehistoric times of Çanakkale and Balıkesir, that these settlements separated from each other by showing what like variabilities and findings obtained from settlements which were identfied and general featurs as to settlements.