Salâhî Abdullah-ı Uşşâkî'nin Manzûme-i Mevlid ve Mirâc-ı Nebî adlı eserlerinin tenkitli metinleri
Critical edition of Salâhî Abdullah-i Uşşâkî's Manzûme-i̇ Mevli̇d and Mi̇râc-i Nebî works called texts
  1. Tez No: 462339
  2. Yazar: MELEK GEREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlid, miraciye, Salâhî Abdullah-ı Uşşâkî, tenkitli metin, Mevlid, miraciye, Salâhî Abdullah-ı Uşşâkî, critical edition
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Mevlidler, sevgili Peygamber'imiz Hz. Muhammed'in doğumunu, hayatının bazı kesitlerini, mucizelerini, vefatını anlatan edebî metinlerdir. Miraciyeler ise Peygamber'in miraç hadisesini anlatan metinlerdir. Miraciyeleri divanlarda ya da mevlidlerde bölüm olarak ya da müstakil eserler halinde görmek mümkündür. Yazılan mevlidlerin Peygamber'in doğumunda ve bazı özel günlerde makam ve usûl ile okunması önemli geleneklerimizden biridir. Miraciyelerin dili ağır olup daha çok yüksek sınıf ve tekke meraklıları tarafından anlaşıldığından mevlid merasimleri kadar yaygınlaşmamıştır. Bu çalışmayla Salâhî'nin (1705-1782) kaleme aldığı Mevlid ve Miraciye'nin tenkitli metni ortaya konulmuş, incelemeleri yapılarak ayrıntılı olarak tanıtılmaya çalışılmış, temel kaynaklar taranarak Salâhî'nin hayatı ve eserleri, mevlid ve miraciye türleri hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mevlids are poems that describing the birth of propeth Muhammed, some section of his life, his miracles, his death. The miraciye are the poems of the Prophet's miraj event. Miraciye can be a parth of divan or mevlid; also it can be independent. It is one of our important traditions that the written Mevlids are read at the Prophet's birthday and on some special occasions with tune and method. The language of the miraciye is heavy. It was not as widespread as Mevlid ceremonies because he was understood by the higher class and tekke enthusiasts. With this work, the edition critical of Mevlid and miraciye, which the book written by Salahî (1705-1782), was put forward. Mevlid and miraciye were reviewed and they have been tried to be explained in detail. Basic sources were searched and information about Salahî's life and works, Mevlid and miraciye were given.