Adölesan erkek ve bayan Alp Disiplini kayakçılarının diz eklem kıkırdak kalınlığı ve Q açısının incelenmesi
Investigating the Q-angle and knee joint cartilage thickness of male and female adolescent Alpine Skiers
- Tez No: 462351
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK YAMANER, DOÇ. DR. ÖZGÜR BOSTANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Alp Disiplini, Q açısı, Diz Eklem Kıkırdağı, MRG, Adolescence, Alpine, Q angle, Knee joint cartilage, MRI
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışmamızda adölesan dönemdeki alp disiplini kayakçılarının kayak sporuna bağlı olarak Q açısı, diz eklem kıkırdağı kalınlıkları ve kıkırdak hacimlerinin, aynı yaş aralığındaki sedanterlerle arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığına bakılmıştır. Araştırma grubunu adölesan dönemde olan 15 – 18 yaş grubu arasındaki, en az 5 yıl süreyle aktif olarak Alp Disiplini kayağı yapan ve müsabakalara katılan 15 Erkek ve 15 bayan sporcu olmak üzere toplamda 30 kişilik sporcu grubu oluşturmaktadır. Karşılaştırma grubumuz ise daha önce aktif olarak hiç spor yapmayan 15-18 yaş aralığındaki 15 erkek ve 15 bayandan oluşan 30 kişilik sedanter grubu kapsamaktadır. Araştırmaya katılanların boy, kilo ve beden kütle indeksleri ölçüldü ve tanita marka cihaz ile vücut yağ oranları elde edildi. Diz eklem kalınlığı ve kıkırdak hacmi ölçümleri için manyetik rezonans görüntüleme, elde edilen görüntülerin analizinde ise stereolojik metodlara başvurulmuştur, Quadricep femoris açısının belirlenmesinde diğer çalışmalarda kullanılan gonyometreden farklı olarak radyolojik görüntüler (x-ray) üzerinden ölçümler yapılmıştır. Yapılan ölçümler sonucunda araştırma ve kontrol grubunu oluşturan erkekler arasında fiziksel ölçümlerde fark bulunamazken sağ kol fat, sol kol fat, Q açısı ve diz eklemi kıkırdak kalınlıklarında anlamlı fark bulundu (p˃0.05). Bu farklılıkların araştırma grubu yönünde olduğu tespit edildi. Araştırma ve kontrol grubundaki bayanların karşılaştırma sonuçlarında ise BMR, FFM ve TBW (p˃0.05) değerleri araştırma grubunu oluşturan bayanlar yönünde anlamlı farklılık oluştururken bu değerler dışında kalanlar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Grupları cinsiyet ayrımı yapılmaksızın karşılaştırdığımızda BMI, BMR, Sol kol fat ve Q açısı değerlerinde sporcular yönünde anlamlı farka rastlanmıştır (p˃0.05). Tüm bu istatiksel sonuçlar, sporcularda Q açısı değerlerinin, kıkırdak kalınlık ve hacimlerinin sedanterlere göre daha iyi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In our study, it was investigated whether there is a relationship, in relation tothe skiing sport, between the Q-angle, knee joint cartilage thicknesses and cartilage volumes of the alpine skiers in the adolescence period and the sedentary people in the same age range. The study group included a total of 30 athletes. Of them, 15 were male and 15 were female athletes who were between the ages of 15-18 years in the adolescence period, who had been active in Alpine skiing for at least 5 years and who participated in the competitions. Our comparison group included 30 sedentary people. It was composed of 15 male and 15 female subjects who were in the age range of 15 - 18 years, who had never done exercise actively before. The height, weight, and body mass indexes of the participants were measured and the body fat percentages were obtained via the Tanita branded device. Magnetic resonance imaging was used to measure knee joint thickness and cartilage volume and stereological methods were used to analyze the obtained images. While determining the angle of quadriceps femoris, unlike the goniometer that is used in other studies, the measurements were made via radiological images (x-ray). As a result of the measurements, there was a significant difference in the right arm fat, left arm fat, Q angle, and knee joint cartilage thickness (p˃0.05) between the males who constitute the study and control group while there was no significant difference in terms of physical measurements between them. It was determined that these differences were in favor of the study group. Regarding the comparison results of the females in the study and control groups, while the values of BMR, FFM and TBW (p˃0.05) created asignificant difference in favor of the females who constituted the study group, there was no significant difference between the values apart from these values. When the groups were compared without gender discrimination, a significant difference was found in the BMI, BMR, left arm fat and Q angle values in favor of the athletes (p˃0.05). All these statistical results indicate that, contrary to popular belief, the values of Q angle, cartilage thicknesses and cartilage volumes of the athletes are better than that of the sedentary people. More comprehensive studies must be conducted in order to get further information about this topic.