Artroskopik omuz cerrahisinde lateral dekübit ve şezlong pozisyonunun hava yolu basıncı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
A comparison of the effects of lateral decubitus position and beach-chair position on airway pressure in arthroscopic shoulder surgery
- Tez No: 462592
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT SAYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Omuz Artroskopisi, Hava Yolu Basıncı, İrrigasyon Solüsyonu, Lateral-Şezlong Pozisyonu, Shoulder Arthroscopy, Airway Pressure, İrrigation Fluid, Lateral Decubitus-Beach Chair Position
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Çalışma artroskopik omuz cerrahisi yapılacak, ASA I-II grubu, 18-65 yaş arası, genel anestezi altında toplam 50 hastada iki grubun karşılaştırılması şeklinde prospektif olarak yapıldı. Çalışmaya dahil edilen hastalara cerrahın tercihine göre pozisyon verilip; lateral dekübit pozisyon verilen hasta grup L, şezlong pozisyon verilen hasta grup B olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da 1 µg/kg fentanil, 1 mg/kg lidokain, 2-3 mg/kg propofol ile anestezi indüksiyonu uygulandıktan sonra nöromusküler blokaj için 0,6 mg/kg roküronyum uygulandı. Anestezi idamesi, tüm hastalardan %50 oksijen, %50 azot protoksit, %2-3 sevofluran gaz karışımı ile sağlandı. Tüm hastaların; kalp atım hızı, oksijen satürasyonu, ortalama arter basıncı, BİS değerleri, EtCO2, iPEEP, PAW, PVI, PI, vücut ısısı değerleri indüksiyon öncesi, entübasyon sonrası, 5.dk, 15.dk, 30.dk, 45.dk, 60.dk, 75.dk, 90.dk, 105.dk, 120.dk, 135.dk'larda ve ekstübasyon sonrası kaydedildi. Hastaların preoperatif ve postoperatif boyun, omuz ve göğüs çevresi ölçümleri kaydedildi. Ekstübasyon sonrası ve postoperatif derlenme ünitesinde Modifiye Aldrete Skorlaması'na göre toplam skor 9 ve üzerinde olan hastalarda nefes darlığı, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, göğüste çekilme, takipne, siyanoz ve desatürasyon olup olmadığı değerlendirildi. Gruplar arasında yaş, ASA, BMI, operasyon süresi, cerrahi süre ve toplam verilen sıvı miktarı açısından fark yoktu. Lateral dekübit pozisyonunda cerrahi geçiren hastalarda kullanılan toplam irrigasyon sıvı miktarı ortalaması daha yüksekti. Lateral dekübit ile şezlong pozisyonunda artroskopik cerrahi geçiren hastaların PAW ölçümleri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Grup L'deki hastaların preoperatif ve postoperatif boyun çevresi ortalaması anlamlı olarak yüksek çıktı. Preoperatif ve postoperatif göğüs ve omuz ölçümleri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Sonuç olarak; lateral dekübit pozisyonunda ya da şezlong pozisyonunda hava yolu basınç artışlarında herhangi bir fark görülmediğinden iki pozisyonuda güvenle kullanılabiliriz. Fazla miktarda irrigasyon solüsyonunun kullanımının boyun çevresi ölçümlerinde daha fazla artışlara neden olabileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The study was designed prospectively to evaluate two groups in fifty patients treated with shoulder arthroscopy, aged between 18-65 years and ASA I-II. Included patients were positioned according to the surgeon's choice. Patients positioned in lateral decubitus were considered as group L and beach chair positioned group was considered as group B. Induction anesthesia was performed with 1 µg/kg fentanyl, 1 mg/kg lidocaine, 2-3 mg/kg propofol in both group and then 0.6 mg/kg rocuronium was administered for neuromuscular blockade. Anesthesia maintenance was achieved with %50 oxygen, %50 nitrogen protoxide, %2-3 sevoflurane air mix in all patients. Heart rate, oxygen saturation, mean arterial pressure, BIS values, EtCO2, iPEEP, PAW, PVI, PI, body temperature were recorded before induction, after intubation at 5th, 15th, 30th, 45th, 60th, 75th, 90th, 105th, 120th, 135th minutes and after extubation. Neck, shoulder and chest circumference of the patients were measured preoperatively and postoperatively. Following extubation and in post anesthesia care unit, patients who achieved a modified Aldrete score >9 were evaluated whether they had dyspnea, chest pain, hoarseness, tachypnea, cyanosis, and desaturation. There was no difference between the groups regarding age, ASA, BMI, operation duration and totally replaced fluid. The mean total irrigation fluid volume used for patients in lateral decubitus position was higher than the other group. There was no significant difference in PAW measurements between the groups. Preoperative and postoperative measured mean neck circumferences were significantly higher in the L group. No significant difference was found in preoperative and postoperative chest and shoulder measurements between the groups. In conclusion, due to no difference of airway pressure increase between lateral decubitus and beach chair positions, both position can be applied safely. It is also concluded that the use of higher irrigation fluid can lead increased measurements in neck circumferences.