Farklı ülke milli takımlarında yer alan büyük erkek güreşçilerin beslenme alışkanlıkları ve başarı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of relationship between nutritional status and success among national team's adult male wrestlers of different countries
  1. Tez No: 462705
  2. Yazar: ABDORREZA EGHBAL MOGHANLOU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜRSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sport Nutrition, Success, Wrestling, Macronutrients, Micronutrients
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
güreşçilerin günlük tükettikleri makrobesin ve mikrobesin durumları ve başarı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırmanın evrenini, İranda/Tahran yapılan Greko-Romen Dünya Kupası yarışmaları büyükler kategorisinde, dünyanın en iyi 10 takımı düzeyinde yer alan ülkelerin güreşçileri farklı sikletlerde olmak üzere toplam 78 elit güreşçiden oluşmaktadır. Güreşçilerin demografik özellikleri ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi için 24 saatlik hatırlama ve gıda sıklığı anketi (FFQ) kullanılmış ve besin olarak tükettikleri yemeklerin içerikleri ve miktarları, günlük önerilen enerji miktarları, VKİ leri, performansa dayalı başarıları 3 gün boyunca devam eden Dünya Kupasında elde edilmiştir. Ayrıca elde edilen veriler SPSS19 paket programı kullanılarak, verilerin normal değerlendirilmesi için K-S, değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson ve Spearman Korelasyon Katsayısı, değişkenlerin karşılaştırılması için Eşleştirilmiş T-testi ve Anova testi çoklu karşılaştırma için ise LSD test yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Dünya Kupasına katılan takımların enerji alım ortalamaları değeri ile önerilen enerji ortalamaları değerleri arasında bazı takımlarda anlamlı farklılıklar görülmüştür. Takımların karbonhidrat ve vitamin alımı ortalamaları arasında fark görülürken aldıkları enerji, protein, yağ, mineraller, VKİ ortalamaları ve vücut yağ yüzdeleri (VYY) değişkenlerinde her hangi bir farklılık görülmemiştir. Takımların karbonhidrat ve yağ alımları yüzdeleri, VKİ ve VYY leri ile bazı performans faktörleri arasında ilişki olduğu görülmüştür. Protein, vitamin, mineral ve enerji alım ortalamaları ile performans arasında ilişki bulunamamıştır. Takımların aldıkları derece ile karbonhidrat, yağ alım oranları, vitaminlerin alımı ortalaması ve bazı performans faktörleri arasında da bir ilişki belirlenmiştir. Tüm sikletlerdeki güreşçilerin aldıkları besin öğeleri ile performansları arasında ilişkiye bakıldığında, bazı sikletlerdeki güreşçilerin aldıkları besin öğeleri ile performans faktörleri arasında yine bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmaya katılan takımlardaki güreşçilerin yeterli ve yetersiz, dengeli ve dengesiz beslenme durumlarının olduğu belirlenmiştir. Karbonhidrat alımı yüksek olan güreşçilerde performansının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada performansın en önemli unsurlarından birisi olduğu düşünülen beslenmenin, güreşçilerin başarıları üzerindeki etkilerine ilişkin daha geniş ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu söyleyebiliriz. Anahtar Kelımeler: Sporda Beslenme, Başarı, Güreş, Makrobesin, Mikrobesin
Özet (Çeviri)
micronutrients intake and their daily use and relationship with the success of national team's adult male wrestlers of different countries participating in Tehran Greco-Roman wrestling World Cup. Material and Method: 78 participants of adult elite wrestlers of different national teams and weights from 10 top Greco-Roman wrestling took part in World Cup held in Tehran. The data of demographic characteristics, assessment of nutritional status were collected by 24 hour dietary recall and (FFQ) method. contents and amount of food, the amount of recommended daily energy intake, BMI, the success of wrestlers based on their performance in the world cup were obtained during these 3 days. In addition, the obtained data were analyzed using SPSS version 19. for normal distribution of data, K-S test, to investigate the relationship between variables averages, Pearson and Spearman correlation coefficient, to evaluate the mean difference between the variables, paired t test and ANOVA, and to compare of averages between groups, LSD test was used. Results: There is a significant difference between average energy intake and average recommended daily energy amount in some of the participating teams in the World Cup. While there is difference between average intake of carbohydrates and vitamins among the participating teams, difference was not observed in the mean of energy, protein, fat, minerals intake, BMI and body fat percentage among teams. There was a significant relationship between the percentage of carbohydrates, vitamins, fat intake, BMI, body fat percentage with some performance indicators. There was no significant relationship between protein, minerals energy intake averages and performance indicators among different teams. A significant relationship has been obtained between the percentage of carbohydrates, fats, vitamins and some of the performance indicators and the titles of the participating teams. A significant relationship has been observed between nutrients intake by participating wrestlers in the World Cup in some of weights and their performance indicators. Conclusion: İn this study Inadequate, adequate, balanced and unbalanced nutrition was seen among participating teams. It was determined that the performance was higher in teams with high intake of carbohydrates. Nutrition is one of the important elements of performance. for this reason, more research is felt to be done in the field of sports nutrition and its relationship to success and better achievement.