Türk gençlerinde dinamik ayak tabanı basınç dağılımı ve postürel stabilite değerlendirilmesinde pedobarografi cihazının güvenilirlik çalışması
The reliability study of pedobarograph in the assessment of dynamic plantar pressure distribution and postural stability among Turkish young adults
  1. Tez No: 462788
  2. Yazar: ESMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Pedobarografi, HR Mat, mid-gait, güvenilirlik, Pedobarography, HR Mat, mid-gait, reliability
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Mid-gait protokolü kullanarak, sağlıklı genç popülasyonda, dinamik plantar basınç ölçümünde kullanılan HR Mat (Tekscan) pedobarografi cihazının tutarlılık ve güvenilirlik çalışması. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20-23 yaş aralığında, normal vücut kitle indeksine sahip 40 erkek, 46 bayan (toplam 86) gönüllü katıldı. HR Mat (Tekscan Inc, Boston, MA, USA ) pedobarografi cihazının ortasında yer aldığı, yaklaşık 8 metrelik bir platform oluşturuldu. Katılımcılara mid-gait protokolüne uygun olarak normal yürüme temposunda pedobarografi cihazına basarak geçmeleri istendi. Bir hafta sonra tüm katılımcılara aynı işlem tekrar uygulandı. Başarılı üç sağ ayak verisi üzerinde 7 bölgeli maskeleme yapılarak, ayak tabanındaki farklı bölgelere ait kuvvet (Force), temas alanı (CA), temas basıncı (CP) ve basınç tepe noktası (PCP) ölçümlerinin aynı oturumdaki ve iki oturum arasındaki tutarlılıklarına bakıldı. Veriler SPSS 15.0 istatistik programına girildi. Oturum içi ICC2,1 (absolute agreement) ve oturumlar arası ICC2,3 (absolute agreement) korelasyona bakıldı. Munro klasifikasyonuna göre 0.26-0.49 düşük korelasyon; 0.5-0.69 ılımlı korelasyon; 0.7-0.89 yüksek korelasyon; 0.9-1.0 çok yüksek korelasyon olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan gönüllülerin başarılı 3 sağ ayak pedobarografik verileri değerlendirildiğinde; oturum içi ICC değerleri 0,709 ile 0,983 arasında değişmekteydi. En düşük değer 1. metatars bölgesi ilk oturumunda (FrstMTTCP1) gözlendi. Tüm parametreler yüksek ve çok yüksek korelasyon gösterdi. Oturumlar arası sonuçlara bakıldığında iki oturum arasında hem total hem de maskelenmiş alanlar birlikte değerlendirildiğinde ICC değerleri 0,810-0,985 arasında değişmekteydi. En düşük değer topuk temas basıncında (HeelCP) elde edildi. Sonuç: Kullandığımız HR Mat (Tekscan) pedobarografi cihazı ile, sağlıklı ve normal vücut kitle indeksine sahip kız ve erkek gönüllülerde, mid-gait protokolü uygulayarak yapılan dinamik pedobarografik ölçümlerde elde edilen sonuçlar, oturum içi ve oturumlar arası güvenilirlik açısından yüksek ve çok yüksek korelasyon göstermektedir. Bu cihazın ister araştırma, ister klinik çalışmalarda güvenli bir şekilde kullanımının uygun olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Objective: To carry out reliability and consistency study of dynamic plantar pressure measurements using Mat (Tekscan) pedobarograph and mid-gait protocol, in a healthy young population. Material and Method: A total of 86 volunteers (46 males and 46 females) aged between 20-23 years with normal body mass index participated in the study. An 8-meter long platform was constructed in the middle of which HR Mat (Tekscan Inc, Boston, MA, USA) pedobarograph was placed. In compliance with the mid-gait protocol, the participants were asked to walk on the platform at normal walking pace and step on the pedobarograph. This protocol was repeated after a week. Seven-region masking was made using 3 successful data of the right foot and force, contact area (CA), contact pressure (CP) and peak contact pressure (PCP) in each of the regions were measured. Data were entered into SPSS 15.0 statistical package and Intra-session ICC2,1 (absolute agreement) and inter-session ICC2,3 (absolute agreement) correlations were computed. ICC values were interpreted according to Munro's classification such that ICC between 0.26-0.49 indicated poor, 0.5-0.69 indicated moderate, 0.7-0.89 indicated high and 0.9-1.0 indicated very high correlation. Findings: Intra-session ICC values were in the range of 0.709 – 0.983. Lowest value was measured in the first metatarsal region (FrstMTTCP1) during the first session. There were high and very high correlations in all parameters. When the inter-session data were analyzed, ICC values of total area and masked regions varied between 0.810 and 0.985. Lowest correlation was related to heal contact pressure (HeelCP). Conclusion: Dynamic pedobarographic measurements acquired with mid-gait protocol using HR Mat (Tekscan) pedobarograph in healthy male and female volunteers with normal body mass index showed high and very high intra- and inter-session correlations. Results led us to conclude that HR Mat (Tekscan) pedobarograph can be used reliably for research and clinical studies.