İdiyopatik skolyoz olgularında eğriliğin yönü ve cobb açısı değerleri ile ayak tabanı basınç dağılımı ve salınım analizi arasındaki ilişkinin pedobarografi cihazı ile değerlendirilmesi
Assessment of the relationships between the direction of the curve and cobb angle, plantar pressure distribution and sway in idiopatic scoliosis using pedobarography
  1. Tez No: 462787
  2. Yazar: SERAP BİLİR KARAOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Statik denge, dinamik denge, pedobarografi, scoliosis, Static balance, dynamic balance, pedobarography, scoliosis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Skolyozda, statik ve dinamik denge parametrelerinin, eğriliğin yönü, derecesi ve tipi ile ilişkisi yönünden, pedobarografik yöntemle incelenmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 23 bayan gönüllü katıldı. Gönüllülerin AP radyografileri üzerinde Cobb açısı ölçümleri yapıldı, eğrilik tip ve yönü belirlendi. Eğrilik tipine göre tek eğrilik gösterenler“C tipi”(n=14), iki eğrilik gösterenler ise“S tipi”(n=9) olarak ayrıldı. Gönüllülere pedobarografi cihazı ile gözü açık olarak statik denge ölçümü yapıldı. Mid-gait protokolü ile pedobarografik verileri alındı ve 7 bölgeli maskeleme yapıldı. Veriler sağ ve sol ayak yönünden, eğrilik tipine, yönüne ve eğrilik açısı ile ilişkisine göre değerlendirildi. Bulgular: Statik denge parametreleri eğrilik tipine göre karşılaştırıldığında; C tipi eğriliği olanlar ile S tipi eğriliği olanlar arasında Dist parametresinde fark saptandı. Dinamik denge parametreleri eğrilik yönü bakımından farklılık göstermezken, C tipi eğriliği olanlarda iki ayak arasında sadece TopukCA'da; S tipi eğriliği olanlarda topuk bölgesinde PF ve PCP değerleri sol tarafta, 3-5. metatarsal maskeleme bölgeleri arasında PF ve PCP sol tarafta, başparmak CA parametresi sağ tarafta yüksek bulundu. S tipi eğrilikte Cobb açısı ile korelasyon saptanmadı. C tipi eğrilikte sağ ayağın total ve mediyal maskeleme alanlarında (FrstMTT, Basprmk) PF ve PCP parametreleri anlamlı korelasyon gösterdi; sol ayağın topuk bölgesinde Force, CP, PF ve PCP parametreleri ile lateral maskeleme alanlarında (ScndMTT, DigerMTT) PF ve PCP parametreleri anlamlı korelasyon gösterdi. Sonuç: Skolyoz olgularında statik dengenin eğrilik tipine göre farklılık göstermediği; C tipi eğrilikte dinamik verilerde basınç değerlerinin sağ ayak tabanında daha çok medialde, sol ayak tabanında ise lateralde yüksek olduğu ve sağ-sol farklılığı gösterdiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the relationship between static and dynamic balance and type, degree and direction of the curve in scoliosis by pedobarographic method. Material and Method: Twenty-three female volunteers participated in the study. Cobb angle was measured on the AP radiographs of the subjects and the type and direction of the curve were determined. Depending on the type of the curve, subjects were divided into two groups:“type-C”(n=14) subjects had a single curve while“type-S”(n=9) subjects had two curves. Subjects had static balance measurements with their eyes open. Pedobarographic data were collected with mid-gait protocol and 7 regions were defined. Relations between the right and left foot data and the type, direction and Cobb angle of the curve were examined. Findings: There was a significant difference between type-C and type-S subjects in Dist parameter. Dynamic balance parameters did not correlate significantly with the direction of the curve. In type-C subjects, TopukCA was higher in the right foot. In type-S subjects, PF and PCP measurements were higher in the left heel and left 3rd-5th metatarsal regions and CA was higher in the right big toe region. In type-S subjects, there was no correlation between increased plantar pressure and Cobb angle. In type-C subjects, PF and PCP significantly correlated in the whole of the right sole and medial masked regions (FrstMTT, Basprmk) while there were significant correlations in Force, CP, PF and PCP in the left heel region and PF and PCP in the lateral masked regions (ScndMTT, DigerMTT). Conclusion: There is no significant relation between static balance and the type of curve in scoliosis patients. Dynamic pressure data showed that pressures on medial side of the sole of the right foot and lateral side of the sole of the left foot were greater in subjects with type-C curve and there was a left-right difference.