6222 Sayılı Kanun gereğince ceza almış futbol taraftarlarını şiddete yönelten faktörlerin incelenmesi
Investigating the factors steering football fans penalized in accordance with the Criminal Act no. 6222 to criminal violence
- Tez No: 462794
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİLGÜN VURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Saldırganlık, Futbol, Futbolda Seyirci Şiddeti ve Saldırganlığı, 6222 Sayılı Kanun, Violence, Aggression, Football, Spectators Violence and Aggression in Football, Act No. 6222
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; 6222 Sayılı Kanun Gereğince Ceza Almış futbol taraftarlarını şiddete yönelten faktörlerin incelenmesi ve yürürlükte olan 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un hukuki etkinliğinin saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesinde, nitel araştırma yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni futbol müsabakalarında 6222 Sayılı Kanun gereğince ceza almış futbol taraftarlarından oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi, İzmir, Manisa, Balıkesir, Adana, Ankara, İstanbul, Trabzon, Antalya şehirlerinde yaşayıp, savcılık makamı tarafından cezaları onanmış 25 kişiden oluşmuştur. Araştırmacı örneklem grubuyla yüz yüze görüşerek verileri elde etmiştir. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında düz yazı haline getirilmiştir. Bu veriler, NVivo 11 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Veriler, daha sonra alanda uzman kişilerle kodlanmış, birbiriyle örtüşen kodlar temalar ile beraber gruplandırılmıştır. Bulgular: Görüşme yöntemiyle elde edilen veriler 'Taraftarları Şiddete Yönelten Faktörler' ve 'Hukuki Yaptırımların Etkinliğinin Değerlendirilmesi' teması altında sunulmuş ve çekirdek temalarına ulaşılmıştır. Sonuçlar: Araştırmada kanun gereğince ceza almış kişileri şiddete yönelten kişisel faktörler, hakemler, tribün şovları, duygusal baskı, rakip takım taraftarları, alkol, takım performansı, taraftar grubu ve şehre aidiyet olarak tespit edilmiştir. Futboldaki şiddete genel olarak sebebiyet veren faktörler ise, medya, rakip takım taraftarlar, kulüp yöneticileri, taraftar liderleri, emniyet güçleri, TFF, taraftar grupları, uyuşturucu ve alkol, statların fiziki durumu ve hakemler olarak tespit edilmiştir. Yürürlükteki kanunun hukuki etkinlikleri de yaptırım gücü, etkin pişmanlık, yaptırımın işlevselliği ve caydırıcılık başlıkları altında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: the aim of this research; Investigating the factors that lead football fans penalized in accordance with the criminal law 6222 to criminal violence and determining the effect of this enforced Act no. 6222 in controlling violence and disorderliness in sport with regards to legal effectiveness of the law. Materials and method: Oriented research method from qualitative research methods was used in determining the research study group. Football fans penalized in accordance with criminal act no 6222 formed the study population. 25 people living in Izmir, Manisa, Balikesir, Adana, Ankara, Istanbul, Trabzon, Antalya and were fined by prosecution office constituted the research sample. The data were obtained through face to face contact with study group. The data collected were arranged on computer. These data were analyzed using NVivo 11 program. The data were later coded with experts in this area; overlapping codes were grouped with themes. Findings: The data obtained with conversation method were presented under the theme“Factors directing fans to violence”and“Evaluation of Law Enforcement Activities”, and the core themes were reached. Results: In this research, individual factors, referee, grandstand shows, emotional stress, supporters of opposing team, alcohol, team performance, fan groups and city of belonging were found to direct penalized people to violence. The basis for violence in football were identified to be media, opposing team supporters, club managers, fans leaders, security forces, TFF, fans group, drug and alcohol, physical condition of stadiums and referee. Powers of the law enforcement sanction were evaluated under active regret, sanction functionality and deterrence.