Hastanelerde radyasyona maruz kalan radyoloji çalışanlarının çalışma koşullarının adli olarak değerlendirilmesi
Evaluati̇ng the working conditions of radiation workers who have been exposed to radi̇ati̇on
- Tez No: 462896
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALPER TOKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Radiology staff, forensic science, radiation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Radyoloji çalışanlarının çalışma koşullarının adli olarak değerlendirildiği bu çalışma, radyoloji çalışanlarının ilgili mevzuattaki durumlarının çalışma ortamında uygulanıp uygulanmadığını ortaya çıkarmak, uygulanmadığı durumlardaki nedenleri araştırmak, radyoloji çalışanlarının sahip olduğu hak ve var olan kanunlarla değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışma Malatya ili ve ilçelerinde yapılmış olup, hazırlanan anket formları 01.11.2016 - 01.04.2017 arasında katılımcılara uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde SPSS-20 bilgisayar paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılanlar, 66 kişisi bayan, 82 kişisi erkek olmak üzere toplam 148 kişiden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan radyoloji çalışanlarının %100'ü çalıştıkları cihazların TAEK tarafından lisanslı olduğunu belirtmiştir. Araştırmaya katılan radyoloji çalışanlarından 15 kişi (%10,1) ise şua iznini kullanmadığını belirtmiştir. Çalışmaya katılan radyoloji çalışanlarından 30 kişi (%20,3) fazla çalışma yaptığını belirtmiştir. Fazla çalışma yapan 30 kişiden 20 kişi (%66,7) personel eksikliğinden dolayı, 10 kişi (%33,3) ise kendi isteği üzerine fazla çalışma yaptığını belirtmiştir. Fazla çalışma yapanlar ile dozimetre limit aşımı bildirilenlerin arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Working conditions of radiology technicians in a legal manner has been evaluated in this research. Our aims in this study, detect of legal rules whether applied in working area, define the reasons if it is not applied and comparison between the rights radiology technicians have and the rules in operation. This research was held in Malatya city and it's districts. Surveys prepared for this study given to applicants in the date between 11.01.2016 and 04.01.2017. SPSS 20 packet program was used to statistical analysis. Our research group has 66 female, 82 male total 148 people. All people in this group declared that the machines they use are certified by TAEK. 15 people (10.1%) pointed out that they never use the legal permission due to radioactive exposure. 30 people (20.3%) of work group denoted that they have over shift. 20 people of this over shift group declared that they over shift because of technician absence and other 10 because of their own will. There is statistically difference between over shift group and dosimeter exceed people. We observed that although over shift was forbidden by law it is not applied in working area. As a result, we suggest that the Public Hospital Union has to detect and punish the managers who ignore the legal rules. May 2017, 58 pages