Sigara kullanan bireyler ile kullanmayan bireylerin stresle başa çıkma becerileri ve anksiyete düzeylerinin incelenmesi
Examination of coping skills for stress and anxiety levels of smokers and non-smokers
  1. Tez No: 463131
  2. Yazar: SELİN ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Stresle Başa Çıkma Becerileri, Anksiyete, Stress, Coping Skills for Stress, Anxiety
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı sigara kullanan bireyler ile kullanmayan bireylerin stresle başa çıkma becerileri ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya konulmasıdır. Ek olarak, araştırmada bireylerin cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, sigara kullanma durumları gibi değişkenlerin stresle başa çıkma becerileri ile anksiyete düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmaya İstanbul ilinde yaşayan sigara içen ve sigara içmeyen bireyler arasından rastlantısal olarak seçilen 225 birey alınmıştır. Aynı zamanda bireylerin demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Stresle Baş Etme ve Beck Anksiyete ölçekleri uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Spearman Koreslasyon Testleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; sigara içmeyen bireylerin iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama puanları sigara içen bireylerin iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama puanlarına oranla daha yüksek olduğu, sigara içen erkeklerin kendine güvenli yaklaşım puanları sigara içen kadınların kendine güvenli yaklaşım puanlarına oranla daha yüksek olduğu, sigara içen ve gelir düzeyi orta ve alt olan bireylerin anksiyete puanları sigara içen ve gelir düzeyi iyi olan bireylerin anksiyete puanlarına oranla daha yüksek olduğu gibi sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmada yer alan bireylerin yaş, medeni durum, meslek gibi sosyo-demografik özelliklere göre de anlamlı sonuçlar elde edilmemiştir. Ayrıca; sigara içen bireylerin sigara içme süreleri arttıkça bireylerin sosyal destek arama yaklaşım düzeylerinin düşmekte olduğu ve sigara içen bireylerin günde içtikleri sigara miktarları arttıkça bireylerin çaresiz yaklaşım düzeylerinin artmakta olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonunda yer alan tartışma bölümünde bulgulara dayalı olarak araştırmacılara ve alanda çalışan psikolojik danışmanlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to reveal the relationship between coping skills for stress and anxiety levels of smokers and non-smokers. Besides, the effects of variables such as individuals' sex, age, marital status, education level and smoking habit on coping skills for stress and anxiety levels are examined. Randomly selected 225 people from smokers and non-smokers in Istanbul had participated to the research. Also, according to identify socio-demographic characteristics of the participants, Personal Information Form, and to evaluate variables, Coping Skills for Stress and Beck Anxiety scales are applied by researcher. Mann Whitney U, Kruskal Wallis H and Spearman Correlation Tests are used in the analysis of data. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that non-smokers have higher scores for optimist attitude and social support seeking than smokers, male smokers have higher scores for self-confident attitude than female smokers, and smokers who have middle or low income level have higher anxiety scores than smokers who have high income level. There was no meaningful results for socio-demographic features that take a part in the research, such as individuals' age, marital status or occupation. In addition, it is seen that as smoking duration increase for smokers, their social support seeking attitude levels decrease; and as smoking frequency increase for smokers per day, their desperate attitude levels increase. In the discussion section, at the end of the research, suggestions for researchers, psychological consultants working on this field had been proposed on research findings.