Çocukları için bakım tedbiri talep eden ebeveynlerin sorun ve gereksinimlerinin eko-sistem yaklaşımı temelinde incelenmesi
Analysis of the problems and needs of parents who request care for their children on the basis of the eco-system approach
- Tez No: 463216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Institutional care, care measure, parents requesting institutional care for their children, ecosystem approach, social work
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı, çocukları için bakım tedbiri talep eden ve bu talep üzerine çocukları kurum bakımına alınmış olan ebeveynlerin yaşam deneyimlerini çevresi içerisinde birey bakış açısını kullanarak anlamaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi kullanılarak çocukları için Ankara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurup bakım tedbiri talebinde bulunan 13 ebeveyn ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Özneler, 2014 ile 2016 yılları arasında başvuru yapan ebeveynlerden oluşmaktadır. Araştırma sonucunda ebeveynlerin genel olarak anne ve baba olmaya ilişkin algılarının toplumsal cinsiyet öğretilerinden etkilendiği ve kendilerini yetersiz gördükleri anlaşılmaktadır. Ebeveynlerin kurum bakımını en son çare olarak değerlendirdikleri, ancak karşılaştıkları sorunlar ile baş edemedikleri noktada kurum bakımına yöneldikleri öğrenilmiştir. Ebeveynlerin her birinin birbirinden farklı, kendine özgü sorunları olduğu ancak ortak noktalarının bu sorunlar ile baş etmede ihtiyaç duydukları sosyal desteğin yetersiz olması olduğu ortaya çıkmaktadır. Ebeveynler çocuklarını kurum bakımına vermeyi kayıp olarak algılayıp kayıp sonrası yas sürecinde ortaya çıkan tepkileri deneyimlemektedirler. Ebeveynler ve çocukların kurum bakımı sürecinde iletişimlerinin sürdüğü, görüşmelere ebeveynler tarafından önemli anlamlar yüklendiği görülmektedir. Görüşülen ebeveynler geleceğe dair planlarını çocuklarına odaklayarak yapmaktadırlar. Ebeveynlerin genel olarak çocukları kurum bakımına alındıktan sonra da, öncesinde yaşadıkları sorunlar ile mücadele etmeye devam ettikleri anlaşılmaktadır. Çocuklarının kurum bakımına alınmasından önceki sürece ilişkin ebeveynlerin hizmet beklentilerinin kendi deneyimleri ile örtüşen şekilde; gece ve gündüz bakımevleri, bakıcı desteği, ekonomik destek, kira desteği şeklinde olduğu görülmektedir. Kurum bakımı sürecindeki beklentilerine bakıldığında ise çocukları ile ilişkilerinde desteğe ihtiyaç duydukları, çalışanların eğitimi, tecrübesi ve kurduğu iletişime oldukça önem verdikleri görülmüştür. Ebeveynlerin yaşam deneyimleri eko-sistem yaklaşımı kullanılarak çoklu düzeylerde ele alınmıştır. Anahtar Sözcükler; Kurum bakımı, bakım tedbiri, çocuğu için bakım tedbiri talep eden ebeveynler, eko-sistem yaklaşımı, sosyal hizmet.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to gain insight into the experiences of parents, whose children are taken into institutional care upon their request, in the light of person in environment perspective. In accordance with this aim, 13 parents, who applied to Ankara Provincial Directorate of Family and Social Policies to request institutional care for their children, were interviewed in-depth by making use of the qualitative research methods. The subjects are parents applied between 2014 and 2016. As a result of study, parental perspectives of parents are generally influenced by the general view of gender in the society and these parents see themselves incompetent. It is concluded that parents see institutional care as a last result and they opt for institutional care only at the point where they are unable to deal with problems anymore. Considering the personal experiences of parents, each of them face their own particular problems, however lack of social support they need for coping with these problems is a common ground. Handing over the child to institutional care is perceived as loss by parents and they experience grieve afterwards. It can also be seen that parents keep in touch with children during institutional care and parents assign a major meaning to meetings with their children. The interviewed parents plan their futures with focusing on their children. It is understood that after handing over their children to institutional care, parents generally continue to battle against problems they have been facing previously. The expectations of the parents regarding the process before their children were taken into institutional care appeared to overlap with their own life experiences: day and night nursing homes, carer support, economic support, rent support. In terms of their expectations throughout the institutional care process, it is seen that they require assistance with their relationship with their children and they attach a lot of importance to the educational skills, experience and communication skills of professionals. Life experiences of parents, are tackled in multiple layers by using the ecosystem approach.