Ergenlerin öz-yeterlikleri ile psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between self-efficacy and psychological resilience levels of teeanagers
  1. Tez No: 463290
  2. Yazar: YELİZ YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KUMCAĞIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, psikolojik sağlamlık, öz-yeterlilik, Teeanger, psychological resillence, self-efficacy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma, Sinop il merkezinde öğrenime devam eden ortaöğretim okullarındaki ergenlerin öz-yeterlikleri ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmış betimsel bir çalışmadır. Araştırmada 2015-2016 eğitim öğretim yılında Sinop il merkezinde ortaöğretime devam eden 9, 10, 11 ve 12.sınıf öğrencilerinden 222 kadın ve 247 erkek olmak üzere toplam 469 kişinin verileri değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından çalışmaya katılanların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla oluşturulmuş kişisel bilgi formu, çalışmaya katılanların öz-yeterliklerini tespit etmek amacıyla Genel Öz-Yeterlik Ölçeği ve psikolojik dayanıklılığı belirlemek için de Ergen Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerin öz-yeterlikleri ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla korelasyon testi, ergenlerin öz-yeterlikleri ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkinin cinsiyet, sınıf düzeyi, okul, anne-baba eğitim düzeyi açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla MANOVA testi uygulanmıştır. MANOVA sonucunda çıkan farkın nedenini belirlemek amacıyla da ANOVA uygulanmıştır ve elde edilen veriler incelenmiştir. Veriler SPSS 21 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yapılan veri analizlerinden elde edilen bulgulara göre ergenlerin öz-yeterlik ve psikolojik sağlamlıkları arasında bir ilişki olmasına rağmen, bu ilişkinin cinsiyete göre, sınıf düzeyine göre ve anne eğitim düzeyine göre herhangi bir farklılaşma göstermemiştir. Bu ilişkinin değişiklik gösterdiği tek faktör baba eğitim düzeyidir. Bu sonuca göre baba eğitim düzeyindeki farklılaşmalar babası ortaokul mezunu olanlar ile lise mezunu olanlar ve babası ilkokul mezunu olanlar ile lise mezunu olanlar arasında görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive research analysis which examines the relationship between the self-efficay and psychological resilience of the teenagers who are students in the center of Sinop. In this study, the participants are 222 female and 247 male, total 469 teenagers who are students at the 9, 10, 11 and 12th grade in the center of Sinop province. The data collected from this sample were examined in this study. A personal information form prepared by the researcher to define the demographic characteristics of the participants are applied along with the two different scale. One of them is General Sel-Efficacy Scale which is used to define the efficacy levels of the participants and the other is Psychological Resilience Scale for Teenagers to identify the psychological resilience of the participants. Pearson correlation test was used in order to define the relationship between the self-efficacy levels and psychological resilience of the teenagers and in order to define whether there is any significant difference between self-efficacy and psychological resilience levels of the teenagers in terms of gender, class, school and parent education level, MANOVA was used. ANOVA test was applied to the data to find out the cause of the difference after the MANOVA results. The data were analyzed using SPSS 21 packet program. At the end of the analysis it is seen that although there is a relation between the self-efficacy and psychological levels of the students, this relationship shows no difference in terms of gender, school, class or mother education level. The only difference between these two scale is seen at the factor of father education level. It is found that there is a difference between the levels of the teenagers whose father graduated from secondary and high school. The same relation is also found between the teenagers whose father graduated from elemntary and high school.