Parasal aktarım mekanizması içerisinde varlık fiyatları kanalının işleyişi:Türkiye uygulaması
Operation of asset price channelwithin the monetary transmission mechanism: The Turkish case
- Tez No: 463516
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması Kanalları, Varlık Fiyatları Kanalı, Vektör Hata Düzeltme Modeli, Monetary Transmission Mechanism Channels, Asset Price Channel, Vector Error Correction Model
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın ana amacı parasal aktarım mekanizması içerisinde varlık fiyatları kanalının Türkiye'de teori ile eş değer ilerleyip ilerlemediğini incelemektedir. Çalışmanın ikinci kısmında parasal aktarım mekanizması kanalları incelenmiştir. Mekanizmayı daha iyi incelemek amacıyla faiz kanalı, varlık fiyatları kanalı, döviz kuru kanalı, kredi kanalı ve beklentiler kanalı açıklanmıştır. Çalışmanın asıl amacını oluşturan varlık fiyatları kanalı üçüncü kısımda açıklanmıştır. Dördüncü kısımda ise varlık fiyatları kanalının Türkiye'deki tarihsel gelişimi ve Türkiye verileri aracılığı ile gerçekleştirilen ekonometrik analiz yer almaktadır. Bu anlamda 2002: Ocak – 2016: Ekim dönemine ilişkin Türkiye verilerini kullanarak tahmin edilen modelde Johensan eş bütünleşme testi ve Vektör Hata Düzeltme Modeli kullanılmıştır. Para arzı, faiz oranı, hisse senedi fiyatları, yatırım hacmi ve üretim hacmi gibi değişkenler kullanılarak bu değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu anlamda etki-tepki fonksiyonlarından elde edilen sonuçlara göre Türkiye'de modelin teori ile eş değer bir şekilde işlediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine whether the asset price channel in the operation of monetary transmission mechanism is equivalent to the theory in Turkey. In the second part of the study, the channels of the monetary transmission are examined. In order to analyze the transmission mechanism, interest rate channel, asset price channel, exchange rate channel, credit channel and expectations channel are shortly reviewed. The asset price channel that constitute the main purpose of the study is explained in the third part. The fourth part concerns the historical development of the asset price channel in Turkey and the econometric analysis obtained through the data concerning Turkey. This study was empirically examined the asset price channel by using monthly data for 2002: January - 2016: October period for Turkey. The estimation methodology consists of Johansen cointegration test and Vector Error Correction Model. The variables such as money supply, interest rate, stock prices, investment volume and production volume are used and the relations between these variables are examined. Obtained impulse-response functions reveal the fact that there is an equivalence between the theory and the Turkish case.