Futbolda eril söylem ve bunun televizyon futbol tartışma programlarına yansıması: Yenilsen de Yensen de ve Beyaz Futbol örnekleri
Masculi̇ne language in football and reflection to the turkish television football discussion programs: Samples of the Yenilsen de Yensen de and Beyaz Futbol
  1. Tez No: 463517
  2. Yazar: MUSTAFA ALTIOK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK KÜÇÜKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Spor, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sports, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Futbol Tartışma Programları, Eril Söylem, Toplumsal Cinsiyet, Televizyon, Football, Football Discussion Programs, Masculine language, sociology of gender, television
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
“Futbolda eril söylem ve bunun Türkiye'deki futbol tartışma programlarına yansıması: Yenilsen de yensen de ve Beyaz futbol örnekleri”konulu Yüksek Lisans tez çalışmasında, erkekliğin inşasının ve kullanımının sporun en popüler dalı olan futbol'da nasıl geliştiği incelenmiştir. Futbol maçları öncesi veya sonrasında yayın yapan futbol tartışma programlarının, erkekliğin inşasına olan“desteği”bu çalışmada ele alınmıştır. Spor ve beden arasındaki ilişki sonucu kadının, erkeğin gerisinde kalması ve bu duruma spor programlarının etkisi incelenmiştir. Televizyonun, futbolu ilgi odağına almasıyla birlikte toplumdaki eril dilin futbola ve bu çalışmanın da ilgi odağı olan futbol tartışma programlarına yansıması ve çeşitli gelişmelerle birlikte kadınların da artık futbolda var olma mücadelesi bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this master thesis study concerning the subject line,“Masculine language in football and reflection to the turkish television football discussion programs: samples of the Yenilsen de yensen de and Beyaz futbol”the way how build-up and use of masculinity improved in football discussion shows- most of which air pre and post –football games- to the construct of masculinity was studied. The ways how woman were systematically left behind the men as a result of the link between sports and body, as well as the impact of television programs on sport to this situation, were investigated. In an effort to clarify the underlying reasons of various occurances causing women to hustle more actively to partake and exist in the medium of football; this studies was based on the reflection of masculine utterances and reteorical masculinity of the society to the football talk shows along with the placement of the football in the centre of attention by the television.