Çelik tel kanca tipinin betonların mekanik özelliklerine etkisi
Effect of the type of hooked-end steel fibers on the mechanical properties of concretes
- Tez No: 463693
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUŞA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, çelik tel, kanca tipi, mekanik özelikler, görüntü analizi, Concrete, steel fiber, hooked-end, mechanical properties, image analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Betonların mekanik özeliklerinin arttırılması amacıyla lif kullanımı uzun zamandır yapılan yaygın bir uygulamadır. Lif olarak çeşitli malzemeler kullanılabilmekle beraber üstün mekanik özelikleri dolayısıyla çelik teller daha yüksek performans istenilen uygulamalarda tercih edilmektedir. Çelik tellerin uzunluğunun, narinliğinin, miktarının, dayanımının betonlar üzerindeki etkileri birçok araştırmacı tarafından incelenmiştir. Son yıllarda yapılan araştırma sonuçları ve teknolojinin gelişmesiyle çelik tel çeşitleri artmış ve farklı kanca tipine sahip çelik teller üretilmiştir. Tez kapsamında, çelik tel özelikleri ve miktarı farklı olan betonlar üzerinde bir deneysel çalışma yapılmıştır. Deneysel çalışmada, 3 faklı kanca tipi ve dayanıma sahip çelik teller (3D, 4D ve 5D) 4 farklı miktarda (15, 30, 45, 60 kg/m3) 3 farklı basınç dayanımdaki (C40/50, C50/60 ve C80/95) betonlara katılmıştır. Elde edilen betonlar üzerinde basınç dayanımı, elastisite modülü ölçümü, yarmada çekme dayanımı ve eğilme dayanımı deneyleri yapılmış ve betonlara ait mekanik özellikler belirlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen verilerle çelik tel kanca tipinin betonların mekanik özellikleri üzerine etkisi ortaya konmuştur. Ayrıca beton numunelerden alınan kesitler üzerinde yapılan görüntü analizleri ile mekanik özellikler arasında ilişkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The addition of fibers have been long termed and widely used application in order to increase of mechanical properties of concretes. Steel fibers are generally used when high performance is required, due to their superior mechanical properties. Effect of the amount, length, aspect ratio, and strength of fibers on the concrete properties are investigated by numerous studies. According to research results and development in technology, type of fibers were increased and new fibers with different hooked-ended were produced. In the scope of the thesis, an experimental study was carried out on the mechanical properties of concrete including hooked-ended steel fibers. In experiments, three different steel fibers which have a different type of hooked-ends and strengths were added in three different concretes (C40/50, C50/60 ve C80/95) in 4 different ratios (15, 30, 45, 60 kg/m3). The compressive, modulus of elasticity, splitting tensile and bending tests were conducted on concretes. Effects of type of steel fiber hooked-end on different concretes are revealed by the experiments. Also, image analyses were performed on the concrete sections and relationship between mechanical properties and the image analysis were investigated.