Contribution of steel fiber and metakaolin in enhancing mechanical behavior of high strength concretes
Yüksek dayanımlı betonların mekanik davranışının çelik lif ve metakaolin katkısıyla iyileştirilmesi
  1. Tez No: 318438
  2. Yazar: ARASS AKOI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN GÜNEYİSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aderans dayanımı, Basınç dayanımı, Beton, Çekme dayanımı, Çelik lif, Metakaolin, Bonding strength, Compressive strength concrete, Metakaolin, Steel fiber, Tensile strength
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, çelik lif içeren ve içermeyen yalın ve metakaolin katkılı betonların mekanik özelliklerinin araştırıldığı deneysel bir çalışma sunulmuştur. Metakaolin (MK) katkılı betonların üretiminde, MK toplam bağlayıcı miktarının %10'u oranında çimento ile yer değiştirilerek kullanılmıştır. Çelik lif donatılı betonların üretiminde, iki tip kanca uçlu 60/80 ve 30/40 uzunluk/narinlik oranına sahip lifler kullanılmıştır. Su/bağlayıcı (s/b) oranı 0.35 ve 0.50 olan iki beton grubu tasarlanmıştır. Metakaolinin ve değişik tipte çelik tel donatıların betonun mekanik özellikleri üzerindeki etkilerini irdelemek amacıyla, basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, üç noktalı eğilme dayanımı deneylerinin yanı sıra beton ile donatı arasındaki aderans dayanımı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Bütün deneyler 28 günlük kür süresi sonunda yapılmıştır. Mekanik özellikler üzerindeki etkili parametrelerin belirlenmesine yönelik olarak istatistiksel bir yöntem olan genelleştirilmiş doğrusal model varyans analizi yapılmıştır. Daha sonra mekanik özellikler arasındaki etkileşimi belirlemek amacıyla korelasyon çalışması yapılmıştır. Ayrıca, yalın ve metakaolin içeren çelik lifli betonların mikro yapıları taramalı elektron mikroskobuyla incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre betonda metakaolin kullanımının ve betona değişik tipte çelik lif eklenmesinin, s/b oranından bağımsız olarak betonun mekanik davranışı üzerinde önemli düzeyde etkili oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study reports the results of an experimental study on mechanical properties of plain and metakaolin (MK) concretes with and without steel fiber. To develop the metakaolin included concrete mixtures, Portland cement was partially replaced with MK as 10% by weight of the total binder content. Two types of hook ended steel fibers with length/aspect ratios of 60/80 and 30/40 were used to produce fiber reinforced concretes. Two series of concrete groups were designed with water to binder ratios (w/b) of 0.35 and 0.50. The combined effects of MK and different types of steel reinforcement on the compressive, flexural, splitting, and bonding strength of the concretes were investigated. All tests were conducted at the end of 28 days of curing period. Analyses of variance on the experimental results were carried out and the levels of the significance of the variables on the mechanical characteristics of the concretes were determined. Correlation between the measured parameters was also carried out to better understand the interaction between mechanical properties of the concretes. Moreover, the microstructure of plain and steel fiber reinforced concretes incorporated with MK was observed by scanning electron microscopy (SEM). The results indicated that incorporation of MK and use of different types of steel fibers significantly affected the mechanical behavior of the concretes, irrespective of w/b ratio.