Histerektomi yapılan olgularda adenomiyozis sıklığı ve bu olguların retrospektif incelenmesi
The incidence of adenomyosis in cases with hysterectomy and retrospective analysis of these cases
  1. Tez No: 463936
  2. Yazar: EDA DURU BARDAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM GENCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Histerektomi, adenomiyozis, anormal uterin kanama, endometrial biyopsi, Hysterectomy, adenomyosis, abnormal uterine bleeding
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Kliniğimizde histerektomi operasyonu gerçekleştirilen hastalarda; adenomiyozis sıklığı ve adenomiyozis tanısı alan hastaların operasyon öncesindeki semptomlarının, görüntüleme tetkiklerinin ve eşlik eden patolojilerin tanımlanması hedef alınmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışmasında 2011-2016 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Servisinde jinekolojik nedenlerle histerektomi operasyonu gerçekleştirilen tüm hastaların; elektronik hasta bilgi sisteminden edinilen hasta demografik verileri, hasta anamnezleri, görüntüleme yöntemleri, servikal sitoloji sonuçları, preoperatif endometrial biyopsi sonuçları, arşivdeki hasta yatış dosyaları, histerektomi materyallerinin patoloji raporları değerlendirildi. Sistem ve dosyada yeterli kaydı olmayan hastalarla telefon ile görüşüldü. Bulgular: 480 histerektomi materyalinden 59 tanesinde (%12.2) adenomiyozis varlığı tespit edildi. Adenomiyozis saptanan olguların yaş ortalamasının 52.2, 43 (%72.8) olgunun multipar ve en sık geliş şikayetlerinin 35 olgu(%38.9) ile anormal uterin kanama ve pelvik ağrı olduğu, 56'sında servikal sitolojinin normal olarak raporlandığı, 45 (%76.2)'in de preoperatif endometrial örnekleme sonucunda anormal bulgu saptanmadığı ve sadece bir olguda adenemyozis saptandığı görüldü. Olguların 41'inin (%69) tedaviye dirençli menometroraji, kronik pelvik ağrı ve basit endometrial hiperplazi tanıları ile opere olduğu saptandı. Hastaların tümünde preoperatif görüntüleme tetkiklerinde adenomiyozisten şüphelenilmediği ya da adenomiyozisin görüntüleme veya muayene bulgularında adenomiyozisi düşündüren bulgular yazılmasına rağmen adenomiyozis ön tanısı olarak hasta kayıtlarına not düşülmediği tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmada histerektomi yapılan olgulardaki adenomiyozis sıklığının ve başvuru nedenlerinin literatürle uyumlu olduğu saptandı. Çoğunlukla histerektomi materyallerinde tespit edilen adenomiyozis medikal olarakta tedavi edilebildiği için, tedaviye dirençli menometroraji, kronik pelvik ağrı gibi tanılarla operasyon planlanan hastaların preoperatif adenomiyozis açısından değerlendirilmesi, histerektomi gibi major cerrahi girişimlerin sayısını azaltabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE İNCİDENCE OF ADENOMYOSİS İN CASES WİTH HYSTERECTOMY AND RETROSPECTİVE ANALYSİS OF THESE CASES. Objective: The aims of this study were to determine preoperative symptoms, imaging findings and associated pathologies with adenomyosis in patients after hysterectomy cause of gynecologic reasons in our clinic Materials and Methods: In this thesis study, 480 patients who performed hysterectomy operations in Çanakkale Onsekiz Mart University Medical Faculty Hospital, Obstetrics and Gynecology Department. between the years of 2011-2016. We evaluated retrospectively, the patient anamnesis, imaging methods, preoperatively endometrial biopsies, cervical cytology results, pathology reports of the hysterectomy materials, via the electronic patient information system The system and the telephone were interviewed with patients who did not have enough records in the file. Results: Adenomyosis was detected in 59 (12.2%) of 480 hysterectomy specimens. The mean age of the patients with adenomyosis was 52.2, 43 (72.8%) patients multiparous and most common presenting complaints in 35 cases (38.9%) and that abnormal uterine bleeding, pelvic pain, and 56 of which normally reported cervical cytology, 45 (76.2%) of including no abnormal findings from preoperative endometrial sampling and detected only in a case adenemyozis. 41 (69%) of the cases were diagnosed with treatment-resistant menometrorrhagia, chronic pelvic pain, and simple endometrial hyperplasia before operation. Adenomyosis wsa not suspecyed in all patients preoperatively Although the imaging findings suggestive of adenomyosis or written examination findings were determined without any deduction notes to patient records as the diagnosis of adenoyosis front. Conclusion In this study, it was determined that adenomyosis incidence in the cases subjected to hysterectomy and the reasons of referral were consistent with the literature. Because of adenomyosis that mostly identified in hysterectomy materials can be treated medically of patients; evaluation of patients who are planned operations with diagnoses such as treatment resistant menometrorrhagia, chronic pelvic pain may reduce the number of major surgical procedures such as hysterectomy