Ratlarda parietal kemikte oluşturulan kritik boyutlu defektlerde sistemik propolis uygulanması ile yeni kemik oluşumundaki farklılıkların histomorfometrik açıdan incelenmesi
Histomorphometric examination of the differences in the formation of new bone in the defects by administering systemic propolis to the rats in the critical defect model to be formed in the parietal bone in the calvarium of the rats
- Tez No: 464126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HAMDİ ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: kritik boyutlu defekt, propolis, alloplastik kemik greftleri, rat
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu deneysel çalışmanın amacı ratların kalvaryumunda bulunan parietal kemikte kritik boyutlu defekt oluşturup sistemik olarak gavaj yolu ile propolis verilerek erken ve geç dönem yeni kemik oluşumunun histomorfometrik olarak incelenmesidir. Çalışmamızda otuz adet rat randomize olarak altı gruba ayrıldı. Deney için 5'erli 6 grup olacak şekilde ağırlıkları 300-400 gr arasında değişen 30 Spraque-Dawley erkek rat kullanıldı. Kontrol gruplarında (A3 ve A6) ratların kalvaryumunda defekt oluşturuldu ve defekt boş bırakılıp günlük rutin beslenmeleri sağlandı. B3 (Defekti boş bırakılan ve 3. hafta sakrifiye edilen grup) ve B6 (Defekti boş bırakılan ve 6. haftada sakrifiye edilen grup) gruplarındaki ratların defektleri boş bırakılarak 3 ve 6 hafta gavaj yolu ile günlük 100mg/kg sistemik propolis verildi. C3 (Defekte greft uygulanan ve 3. hafta sakrifiye edilen grup) ve C6 (Defekte greft uygulanan ve 6. hafta sakrifiye edilen grup) gruplarında ise ratların defektleri alloplastik kemik greftleri ile dolduruldu ve yine 3 ve 6 hafta günlük 100 mg/kg sistemik propolis gavaj yolu ile verildi. Deney hayvanlarından ilk 3 grup 21 gün sonra ikinci 3 grup ise 42 gün sonra sakrifiye edildi ve parietal kemikleri diseke edildi. Histomorfometrik inceleme, CCD dijital kamera (Optronics Microfire 1600x1200P, Goleta CA, ABD) ,görüntü kartı (ATI FireGL Advance Micro Device, Camberly, İngiltere), bilgisayar kontrollü motorize tabla (Heidenhein, Traunreut, Almanya) ve ışık mikroskobu(Leica DM 4000B, Wetzlar, Almanya) ile beraber seroloji çalışma istasyonunda incelenmiştir. Ölçüm işlemi ise Stereoinvestigator 7,5 (Microbrightfield, Willison, ABD) programı kullanılmıştır. Ayrıca hacim ölçümlerinde Leica C Plan X10 objektif (NA=0,22) kullanılmıştır. Yapmış olduğumuz çalışmada 3.haftada sakrifiye ettiğimiz ratların kalvaryumundaki histomorfometrik inceleme sonucunda; B3 ve A3 grubunu karşılaştırdığımız zaman, B3 grubunda A3(Kontrol grubu) grubuna göre kemik oluşumunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu gördük (p=0,001). Yine A3 grubu ile C3 grubunu yeni kemik oluşumu ile ilgili karşılaştırdığımız zaman anlamlı bir fark oluştuğunu gözlemledik (p=0,004). 6.haftada sakrifiye ettiğimiz ratların histomorfometrik incelemesini yaptığımız zaman A6(Kontrol grubu) grubu ile B6 ve C6 grupları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmemiştir (Sırası ile: p=0,762; p=0,964).Yapmış olduğumuz çalışmada erken kemik oluşumunu gözlemlemek için 3.haftada sakrifiye edilen ratlar arasında çıkan sonuçlara göre ; kontrol grubu (A3) ile greft kullanılan grup (C3) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark elde ettik ( p= 0,004 ). Boş bırakılan grup (B3) ile greft uygulanan grup (C3) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. ( p= 0,981 ). Geç kemik oluşumunu takip ettiğimiz 6. haftada sakrifiye edilen ratlar arasında çıkan sonuçlara göre; kontrol grubu (A6) ile greft kullanılan grup (C6) arasında ve boş bırakılan grup (B6) ile greft uygulanan grup (C6) arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. ( Sırası ile; p= 0,964; p= 0,994 ). Sonuç olarak deneysel olarak oluşturduğumuz bu modelde sistemik olarak verilen propolisin erken dönem kemik oluşumunda pozitif etkisi olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu gözlemledik. Bununla birlikte geç dönem kemik oluşumunda sistemik olarak verilen propolisin herhangi bir etkisinin olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Selcuk, C. (2017). Histomorphometric examination of the differences in the formation of new bone in the defects by administering systemic propolis to the rats in the critical defect model to be formed in the parietal bone in the calvarium of the rats. The aim of this experimental study is to determine the early and late new bone formation histomorphometrically by creating a critical size defect in the parietal bone in the calvarium of the intended rats and administering propolis via systemic gavage. In our experimental study, thirty rats were divided into six groups randomly. For the experiments each group has 5 rats were used in 6 groups of 30 Sprague-Dawley male rats ranging from 300-400 g. In the control groups, defects were formed in the calvarium of the rats and the defect was left empty and fed to the daily routine. B3 and B6 groups were left empty and 100 mg / kg systemic propolis was administered via gavage for 3 and 6 weeks. In the C3 and C6 groups, the defects of the rats were filled with alloplastic bone grafts and were also administered via a systemic propolis gavage at 100 mg / kg daily for 3 and 6 weeks. The first 3 groups of the experimental animals were sacrificed 21 days later and the second 3 groups were sacrificed 42 days later and the parietal bones were dis-carded. Histomorphometric examination was performed using a CCD digital camera (Optronics Microfire 1600x1200P, Goletaca, USA), a video card (ATI FireGL Advance Micro Device, Camberly, UK), a computerized motorized table (Heidenhein, Traunreut, Germany) and a light microscope (Leica DM 4000B, Wetzlar, Germany). Stereoinvestigator 7,5 (Microbrightfield, Willison, USA) program was used for the measurement. In addition, the Leica C Plan X10 lens (NA = 0.22) was used for volume measurements. As a result of the histomorphometric examination of the calvarias of the rats that were sacrificed for the 3 rd week comparing B3 and A3 group, it is found that there was a statistically significant difference in bone formation according to A3 group in B3 lgroup (p = 0.001). We also observed that there was a significant difference when comparing the A3 group and the C3 group to the new bone formation (p = 0.004). A statistically significant difference was not observed between group A6 and groups B6 and C6 when we performed a histomorphometric study of the rats we sacrificed for the 6th week ( Respectively: p = 0,762, p = 0,964). Our results 3 weeks to observe early bone formation, it is obtained a statistically significant difference between the control group (A3) and the graft group (C3) (p = 0.004). There was no statistically significant difference between the empty group (B3) and the grafted group (C3). (P = 0.981). According to the results of the rats sacrificed at the 6th week following late bone formation, There was no statistically significant difference between the control group (A6) and the graft group (C6) and between the null group (B6) and the graft group (C6). (In the order of p = 0.964, p = 0.994). As a result, we observed that the systemically administered propolis in this experimental model has a positive effect on early bone formation and has a statistically significant difference. However, no late effect on bone formation of administiration of systemic propolis was observed.