Hemodiyaliz hastalarında malnütrisyon gelişme durumunun tespit edilmesi
Determination of malnutrition development status in hemodialysis patients
- Tez No: 464125
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU DURUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, hemodiyaliz, NRS 2002, albümin, kolesterol, Malnutrition, hemodialysis, NRS 2002, albumin, cholesterol
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı, kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda malnütrisyon gelişme durumunun tespit edilmesidir. Çalışma; Nisan 2016 – Ağustos 2016 tarihleri arasında, yaşları 23 – 94 arasında olan, 124'ü kadın ve 157'si erkek toplam 281 yetişkin hasta ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan hastalara malnütrisyon taraması literatürde bulunan yöntemlerden bazıları kullanılarak yapılmıştır. İlk olarak güvenilirlik analizi Ek - 6 da verilmiş olan bir anket uygulanmıştır (Ek - 4). Bu anket içerisinde sorulan serum albümin, total kolesterol, kan üre azotu ve serum kreatinin seviyeleri hastaların tedavi gördükleri diyaliz merkezlerinde her ay düzenli olarak bakılan kan tahlili sonuçlarından alınmış ve bu değerlere göre hastada malnütrisyon olup olmadığı tespit edilmiştir. Daha sonrasında, ESPEN'in de hastalarda malnütrisyon tarama aracı olarak kullanılmasını önerdiği test olan NRS 2002 testi (Ek - 5) hastalara uygulanmıştır. Hastalardan alınan kan örneklerinin sonuçlarına göre; serum albümin standardına göre hastaların %65.8'inde, serum kreatinin standardına göre hastaların %76.5'inde, plazma kolesterol konsantrasyonu standardına göre hastaların %33.6'sında malnütrisyonun yüksek oranda varlığı tespit edilmiştir. Kan üre azotu standardına göre ise hastaların sadece %1.1'inde malnütrisyon olduğu görülmüştür. NRS 2002 testinin sonuçlarına göre; araştırmaya katılan hastaların %12.5'inde hafif malnütrisyon,%17.4'ünde orta şiddette malnütrisyon,%14.9'unda ağır malnütrisyon olmak üzere %44.8'inde malnütrisyon tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ergun E. (2017). Determination of Malnutrition Development Status in Hemodialysis Patients. Yeditepe University Institute of Health Sciences, Nutrition and Dietetics Program, Master Thesis, İstanbul. The aim of this study is to determine the status of malnutrition in hemodialysis patients due to chronic renal insufficiency. For this work; between April 2016 and August 2016, a total of 281 adult patients aged 23 to 94, 124 women and 157 men were studied. Malnutrition screening for patients participating in the study was performed using some of the methods given in the literature. First, a questionnaire, reliability analysis is given in Annex 6, was applied (Annex 4). Serum albumin, total cholesterol, blood urea nitrogen and serum creatinine levels in this questionnaire were collected at dialysis centers where patients were treated since they have blood donation every month and it was determined whether patients were malnutrition according to these values. Later, the NRS 2002 test (Annex 5), a test that ESPEN proposed to use as a malnutrition screening tool in patients, was performed. Malnutrition rates according to the results of blood samples from patients are as follows; according to serum albumin standard 65.8%, according to serum creatinine standard 76.5%, according to cholesterol concentration standard 33.6% and according to blood urea nitrogen standard it was only 1.1 %. According to the results of NRS - 2002 test; mild malnutrition was found in 12.5% moderate malnutrition was found in 17.4%, severe malnutrition was found in 14.9% of the patients participating in the study. Result for all patients was 44.8% malnutrition.