Obez ergenlerde dürtü kontrolü, öfke kontrolü ve olası psikiyatrik tanıların değerlendirilmesi
Investigation of impulse control, anger management and possible psychiatric diagnosis in obese adolescents
- Tez No: 464173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK GÖRKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obesity, anger, impulse, psychiatry, adolescent
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışmamızda ergenlik dönemindeki obezitenin öfke kontrolü, dürtü kontrolü ve psikiyatrik bozukluklar üzerine etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma grubu olarak, obezite tanısıyla takip ve tedavi edilen 55 olgu vekontrol grubu olarak, kronik tıbbi ve nörogelişimsel hastalığı olmayan 55 olgu alınmıştır. Olgu ve kontrol gruplarındaki ergenlerle Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniğinde görüşme yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen araştırma ve kontrol grubu olgularına sosyodemografik veri formu, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği, Barrat Dürtüsellik Ölçeği, Turgay ölçeği ve Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi uygulanmıştır. Obezite tanısı olan olguların %60'ı en az bir psikiyatrik hastalık tanısı almışlardır. Çalışmamızda obez ergenlerde en sık eşlik eden psikiyatrik bozukluk, %32,7 ile Karşıt Olma Karşı Gelme Bozukluğu olarak bulunmuştur. Karşıt Olma Karşı Gelme Bozukluğu'nu %25,4 ile Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu izlemektedir. Çalışmamızda obezite tanılı olgular ile sağlıklı gönüllüler arasında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğuve Karşıt Olma Karşı Gelme Bozukluğu tanıları açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Obezite tanılı olgularla kontrol grubu arasında sürekli öfke, dışa öfke, öfke kontrolü, dürtüsellik açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ancak sağlıklı kontrollerde obezite tanılı olgulara göre içe öfke ve Obsesif Kompulsif Bozukluk açısından anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Çalışmamızın bulgularını değerlendirdiğimizde, ergenlerde obezitenin psikiyatrik sorunları arttırmadığı bulgusuna ulaşıyoruz. Ancak literatürde bu konuda kısıtlı sayıda 43 çalışma olması nedeniyle bulduğumuz sonucun ileri çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Anahtar kelime: Obezite, öfke, dürtü, psikiyatri, ergen
Özet (Çeviri)
In this study it is investigated that if obesity in adolescence has any effects on anger management, impulse management and psychiatric disorders. 55 cases followed and treated with obesity diagnosis were obtained as the study group; and 55 cases with no chronical medical and neurodevelopmental disorders were obtained as the control group. Interviews with adolescents from both study and control group are conducted at Department of Child and Adolescent Psychiatry Polyclinic. Socio-demographic data form, State-Trait Anger Expression Inventory, Barratt scale of impulsivity, Turgay DSM-IV-based child and adolescent behavior disorders screening and rating scale and Schedule for affective disorders,and schizophrenia for school age children – present and lifetime version were applied to all cases in study and control group. 60% of the cases who were diagnosed with obesity have diagnosed with at least one psychiatric disorder. In our study, most common comorbid psychiatric disorder in obese adolescents was oppositional defiant disorder with 32,7% frequency. Followed by Attention Deficit Hyperactivity Disorder with 25,4% frequency. In our study, there is no significant differences between cases with obesity diagnosis and healthy volunteers was found in terms of Attention Deficit Hyperactivity Disorder and Oppositional Defiant Disorder. Significant differences for anger state, anger expression out, anger control and impulsivity was not found between obesity diagnosed cases and control group. However, significant difference for anger expression in and Obsessive Compulsive Disorder were found between healthy control group and obesity diagnosed cases. When we evaluated our research results, we conclude that adolescent obesity does not increase psychiatric problems. However our study needs to be supported with new research data, because of limited study in the literature.