Türkiye'de genel cerrahi doktorlarında tükenmişlik sendromu
Burnout syndrome among general surgeons in Turkey
  1. Tez No: 464181
  2. Yazar: EMRAH YEŞİLBAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER SAĞIROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Genel cerrahi, tükenmişlik, iş tatmini, General surgery, burnout, job satisfaction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Tükenmişlik sendromu, ilk kez gönüllü sağlık çalışanları arasında işyerlerinde görülen tükenmişliği tarif etmek için ortaya atılmıştır. Tükenmişlik terimi bireylerin işleri gereği, karşılaştıkları insanlara karşı duyarsızlaşma, duygusal yönden kendilerini tükenmiş hissetmeleri ve bireysel başarı ve yeterlilik duygularının azalması biçiminde tanımlanmıştır. Tükenmişlik duygusal tükenme, kişisel başarının azalması ve duyarsızlaşma olmak üzere üç boyutta tanımlanmıştır. İş doyumu, çalışanın işini yapması karşılığında duyduğu manevi hazdır. İş doyumu bir çalışanın işinden aldığı zevkin derecesiyle ilişkilidir ve insanların işleriyle ilgili duygularını yansıtan tutumsal bir değişkendir. Basit olarak iş doyumu insanların işlerinden hoşlanma derecesidir, iş doyumsuzluğu da insanların işlerinden hoşlanmama derecesidir. Türkiye'deki genel cerrahi doktorlarındaki tükenmişlik sendromu Maslach Tükenmişlik ölçeği ve Minneseto iş doyum ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Belirtilen bu iki ölçek ve sosyodemografik bilgileri soran veri formu ile anket hazırlandı. Anket yüz yüze görüşülerek ve e-anket olarak dolduruldu. Elde edilen anket verileri belirtilen ölçeklerle istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Yaş, çalışma yılı, akademik unvan derecesi, maddi ve manevi tatmin arttıkça tükenmişliğin azaldığı ve iş doyumun arttığı bulundu. Türkiye'de önemli düzeyde emekli olmadan meslekten ayrılmak isteyen, kendini meslekte başarısız bulan ve olanağı olsa tekrar genel cerrahi doktorluğunu seçmek istemeyen genel cerrahi doktorları olduğu anlaşıldı. Bu genel cerrahi doktorlarında; tükenmişliğin arttığı ve iş doyumunun azaldığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Burnout syndrome was first identified amongst the volunteer healthcare workers. The term is described as deficiency in human sensibility, emotional drainage and loss of accomplishmentand personal feelings, due to work environment. Burnout can be described on three dimensions; emotional exhaustion, reduced personal accomplishment and depersonalisation. Job satisfaction can be described as the pleasure worker derives from the work. It is related with the degree of joy one gets from completing the job duties and it is a variable that reflects the worker's approach to her/his occupation. Simply, it is a rating of fondness of work whereas dissatisfaction is a rating of discontentment. The purpose of this study was to investigate burnout among general surgeons in Turkey, using“Maslach Burnout Inventory”and“Minnesota Satisfaction Questionnaire”as manuals. These two scales and an accompanying socio-demographical questionnaire was designated as a survey and presented to the participants via interviews or online mediums. Gathered data was statistically compered with mentioned scales. İncrease in age, professional years, academic title, spiritual and material satisfaction were associated with diminished risk of burnout and increased job satisfaction. There are a considerable number of general surgeons who wish to quit before retirement age or fund themselves unsuccessful in their progession or would not be a general surgeon if given a second chance. A positive correlation was identified between these thoughts and burnout/dissatisfaction, among these general surgeons