Nazofarenks, prostat, akciğer kanseri tedavilerinde volumetrik ark tekniğiyle yapılan planlamaların dozimetrik kalite kontrollerinin karşılaştırılması
Comparison of dozimetric quality controls of volumetric arc technique plans in nazopharense, prostate, lung cancer treatments
- Tez No: 464222
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM MERİÇ ŞENGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Compass, ArcCheck, TPS, Prostat, Akciğer, Nazofarenks, VMAT, 3DVH, Compass, ArcCheck, TPS, Prostate, Lung, Nazopharense, VMAT, 3DVH
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Nazofarenks, Prostat, Akciğer Kanseri Tedavilerinde Volumetrik Ark Tekniğiyle Yapılan Planlamaların Dozimetrik Kalite Kontrollerinin Karşılaştırılması Radyoterapi, 1895 yılında X-Işınlarının keşfinden bu yana sürekli teknolojik ilerlemelere dayanıyor. Radyoterapi, normal dokuları koruyarak tümör hacminde optimal izodozu oluşturmayı hedefler. Birçok kanser türünde rast gele yapılan deneyler (meme, prostat ve rektum) sayesinde etkinliği ve toleransı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hastanın yaşamı için büyük önem taşıyan bu tür başarılar, son on yılda bilgisayar destekli teknolojiyle liner hızlandırıcılar tarafından teşvik edilmiştir. Yakın zamanda bu gelişmeler yeni tedavi teknikleriyle güçlendirildi. Bu gelişmelerden biri hedef hacim kapsamı ve kritik dokuların korunmasında konvansiyonel radyoterapi tekniklerine oranla iyileştirilmiş VMAT tedavi tekniğidir ve dünyadaki klinik kullanımı önemli ölçüde artmaktadır. Yeni tedavi teknikleri beraberinde yeni kalite kontrol yöntemlerinin gelişimini sağladı ve bu gelişim geleneksel yöntemlerden farklıdır. Bu çalışma, nazofarenks, prostat ve akciğer kanser tedavilerinde kullanılan VMAT tedavi tekniğinin 3 boyutlu hastaya özgü kalite kontrolü için Compass ve Arccheck 3DVH yazılımı arasındaki doz hacim histogramını değerlendirmek amaçlamaktadır. Compass (IBA Dosimetry, Schwarzenbruck, Almanya) ve Arccheck (Sun Nuclear Corp., Melbourne, ABD) ticari yarı 3-boyutlu dozimetre kalite kontrol sistemleridir. Temel ve ileri klinik uygulama için Compass ve Arccheck DVH'leri değerlendirildi, gelişmiş klinik uygulama için heterojen (nazofarenks, prostat ve akciğer ) bölgelere dönük VMAT tedavi planları incelendi, DVH'ler, korunan organların doz kritiklerine (OAR) göre Eclipse tedavi planlama sisteminden (TPS) hesaplama yapıldı, DVH'lerin üretilmesi için tedavi planları Compass ve Arccheck sistemlerine yüklenip ışınlandı. Compass ve Arccheck sistemleri korunan organların doz kritiklerine göre TPS'e benzer sonuçlar verdi ve bulgular değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Comparison of Dozimetric Quality Controls of Volumetric Arc Technique Plans in Nazopharense, Prostate, Lung Cancer Treatments Radiotherapy has been driven by constant technological advances since the discovery of X-rays in 1895. Radiotherapy aims to sculpt the optimal isodose on the tumour volume while sparing normal tissues. The efficacy and tolerance of radiotherapy were demonstrated by randomized trials in many different types of cancer (including breast, Prostate and rectum) with a high level of scientific evidence. Such achievements, of major importance for the life of patients, have been fostered during the past decade by linear accelerators with computer-assisted technology. More recently, these developments were augmented by new treatment techniques, One of these developments is the vmat treatment technique Which can achieve highly conformal dose distributions with improved target volume coverage and sparing of conventional tissues compared with conventional radiotherapy techniques and The clinical worldwide use of VMAT is increasing significantly. New treatment techniques brought along with the development of new quality control methods (QA). In this way, new systems developed outside of traditional methods. This study was aimed to evaluate the dose volume histogram (DVHs) between Compass and 3DVH software for 3D patient-specific QA in VMAT technique used for Nasopharynx, prostate and lung cancer treatment. Compass system (IBA Dosimetry, Schwarzenbruck, Germany) and Arccheck with 3DVH software (Sun Nuclear Corp., Melbourne, USA) are commercial quasi-3-dimensional (3D) dosimetry arrays. The DVHs of Compass and Arccheck were evaluated for basic and advanced clinical application. For the advanced clinical application, VMAT treatment plans targeting the heterogen region were investigated. The treatment plans were transferred to Compass and Arccheck for measurement and to generated the DVHs in Compass and Arccheck, respectively. The DVHs were compared with calculations from the Eclipse treatment planning system (TPS) according to dose specified for OARs. Compass and Arccheck showed comparable dose outcomes between TPS a in OARs and the findings were evaluated.