Wlodzimierz Staniewski tiyatroda köklere dönüş
Wlodzimierz Staniewski, return to the roots in theatre
  1. Tez No: 464351
  2. Yazar: ARZU TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. EROL İPEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Staniewski, Gardzienice, Bahtin, Ritüel, Tragedya, Staniewski, Gardzienice, Bakhtin, Ritual, Tragedy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Wlodzimierz Staniewski tiyatroda yeni biçim ve öz arayışında olan ve bu doğrultuda çalışmalarını dramın köklerini oluşturan ritüelleri derinlemesine araştırarak geliştiren, yenilikçi uygulamacılardan biridir. Kurucusu olduğu Gardzienice Tiyatro Topluluğu ile birlikte önce Bahtin'in karnavala ilişkin görüşlerinden etkilenerek kendi geleneksel kültürünü oluşturan hikâyeleri, geleneksel halk şarkıları ve ritüelleri uzun yıllar boyu araştırmış daha sonra Antik Yunan dramının kökenini oluşturan kaynaklara ve ritüellere yönelmiştir. Topluluk geliştirdiği kendine has görsel ve işitsel uygulama biçimleriyle dünyada ilgi odağı olan önemli tiyatrolardan biridir.
Özet (Çeviri)
Wlodzimierz Staniewski is a reformist and innovator. He has been in search of new forms and entities in theatre and he directs his studies to the rituals, which establish the roots of drama. Staniewski, with the group Gardziencie Theatre Company which he himself founded, was affected from carnavalesc of Bakhtin's, and in the light this point of view, for long years he explored the stories, traditional folk songs and rituals which belong to his own tradition and culture and then he diverted his scope to the rituals and sources which established the roots of ancient Greece. The company becomes a focus of interest with their unique visual and audial practicing forms in the World.