Feldenkrais Metodu ve farkındalığın oyuncunun performansına etkisi
The Feldenkrais Method and the effect of the awareness to the performance of the actor
- Tez No: 464350
- Danışmanlar: PROF. EROL İPEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Oyuncu, Feldenkrais Metodu, Farkındalık, Beden, Performans, Actor, The Feldenkrais Method, Awareness, Body, Performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Oyuncunun sanatını icra aracı bedenidir. Bu bağlamda, oyuncunun bedeni başta olmak üzere, tüm ifade araçlarını eğitmesi, geliştirmesi, güçlü ve çalışır durumda tutması gerekir. Bu nitelikler, performansının kalitesi açısından önem taşımaktadır. Oyuncunun hazırlığı, bireysel keşif süreciyle başlamalı, gelişim, değişim ve dönüşümle devam etmelidir. Oyuncu bu süreçte, malzemesi olan varlığıyla ilişkisini kuvvetlendirmelidir. Bu ilişki, oyuncunun kendisiyle derinden kuracağı bağlantıya ihtiyaç duyar. Bu açıdan oyuncunun farkındalığının geliştirilmesi önemli görülmektedir. Oyuncunun hazırlık ve performans sürecinde bu alanlarda öğrenmeye ve gelişmeye ihtiyacı vardır. Bu konuda oyuncuya yol gösterecek birçok yöntem ve çalışma disiplini bulunmaktadır. Bunlardan biri olan, Feldenkrais Metodu, belirtilen alanları bünyesinde barındıran bir metot olarak görülmektedir. Çalışmada, farkındalığın güçlendirilmesinde metodun önermesi olan, hareketten yola çıkılmasının etkilerine odaklanılmıştır. Feldenkrais Metodu'nun incelenmesi, farkındalık ve oyuncunun performansı üzerine kurulu bu çalışmanın, bu alanda oyunculuk çalışmalarına katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Body is performers' instrument to perform his/her art. Therefore, the performer should educate and improve his/her expression instruments as well as the body and should keep them alert and strong. These features are essential for the quality of the performance. The preparation of the performer should start with self-discovery and continue with improvement, alteration and transformation. During this process, the performer should intensify the dependence with his or her being. This dependence needs the relationship between the performer and the self. Therefore, it is fundamental for performer to improve his/her awareness. During the preparation and performing process, the performer needs to learn and improve oneself on the field. There are many methods and study disciplines on this issue. Feldenkrais Method is one of them. In this study, the focus is the theorem of Feldenkrais Method, the movement and enhance human functioning. It is aimed that this work based on the examination of the Feldenkrais Method, the awareness and the performance of the actor, will contribute to this field acting studies.