Art Nouveau akımı'nın seramik ve cam sanatına yansımaları
The reflections of the Art Nouveau movement on the arts of ceramics and glass
- Tez No: 464355
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA AĞATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Cam, Art Nouveau
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Geniş bir etki alanına sahip olan Art Nouveau Akımı'nın mimari ve resim gibi sanat disiplinlerine düşünsel, biçimsel, teknik açılardan etkileri bilinmesine rağmen, seramik ve özellikle de cam sanatı alanındaki etkileri yeterince bilinmemektedir. Bu çalışmada, Art Nouveau Akımı'ndan etkilenen seramik ve cam sanatçıları, bu sanatçıların eserlerindeki tarz, kurulan cam fabrikaları ile özel atölyeler ve teknik anlamdaki yeniliklerin araştırılması amaçlanmaktadır. Tez çalışması, kitap, makale, internet vb. kaynaklardan elde edilen bilgilere göre oluşturulan teorik anlatımların ve kişisel uygulamaların gerçekleştirildiği beş bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde, 19. yüzyılda Avrupa'da Art Nouveau Akımı'nın zeminini hazırlayan siyasal, sosyal ve kültürel yapı kronolojik olarak incelenmiş ve akımın ortaya çıkışı ile gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde, Art Nouveau Akımı döneminde bilimsel ve teknik gelişmelere de bağlı olarak seramik ve cam sanatında yaşanan gelişmeler açıklanmıştır. Daha sonra, Akım etkisinde kullanım alanları giderek genişleyen ve zenginleşen seramik ve cam malzemenin mimari, günlük kullanım eşyaları ve diğer alanlarındaki örneklerine yer verilmiştir. Art Nouveau Akımı, Avrupa'da birçok ülkede ve sanat disiplininde etki yaratmıştır. İngiltere'de başladığı düşünülen akım, başta Fransa ve Belçika olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ve Amerika'ya yayılmıştır. 'Seramik Sanatında Art Nouveau Akımı'nın Yansımasının Görüldüğü Ülkeler' başlıklı tezin üçüncü bölümünde bu ülkelerden belli başlı olan on üç ülke detaylı bir biçimde araştırılmıştır. Bu araştırmalarda akımın yayılmasında etkili rol oynayan fabrika ve sanatçıların üretimlerinden örneklere yer verilmiştir. Kişisel uygulamaların varolduğu dördüncü bölümde, Art Nouveau döneminde sıklıkla kullanılan tekniklere göre geliştirilen tasarımlar ve uygulama aşamaları yer almaktadır. Tezin beşinci bölümünde yapılan araştırmalardan elde edilen verilerden yola çıkarak, Art Nouveau Akımı'nın seramik ve cam sanatındaki yansımalarına dair yorumlamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the intellectual, stylistic, technical effects of Art Nouveau Movement, which has a wide sphere of influence, on art disciplines such as architecture and art are known, its effects on the art of ceramics and glass are not quite well-known. In this study, the ceramics and glass artists who get influenced by the Art Nouveau Movement, the styles of these artists on their works, glass factories, private workshops and technical renovations are going to be researched. Thesis study consists of five parts where there are theoretical explanations created in accordance with the information obtained from resources such as books, articles, internet and personal practices. In the first part of the thesis; political, social and cultural structure which prepare the ground for scientific and technical developments in the Art Nouveau Movement period are explained chronologically. Then, examples of glass and ceramics materials, whose area of usage expand and thrive under the influence of the Movement, in daily use wares and other fields are given. The Movement of Art Nouveau, has created a lot of effects in many countries and art disciplines. The movement, which is considered to be started in England, has spread France and Belgium at first, then to many European countries and to America. In the third part of the thesis titled 'Countries Where The Reflections of The Art Nouveau Movement In The Art of Ceramics Are Seen', thirteen leading countries are analyzed in detail. As a result of the research, the examples of manufactures of factories and artists that play an effective role in the spreading of the movement are displayed. In the fourth part where personal practices are displayed, designs developed with the techniques frequently used in Art Nouveau Movement and their application phases are included. In the fifth part, based on the data obtained from the researches, interpretations related to the reflections of Art Nouveau Movement on the arts of ceramics and glass are given. KeyWords: Ceramics, Glass, Art Nouveau.