Kentsel dönüşüm sürecinin bireylerin gündelik hayat pratikleri üzerindeki etkisi: Esenler Turgut Reis mahallesi örneği
The effect of the process of urban transformation on the individuals' daily life practices: The case of Esenler Turgut Rei̇s mahallesi̇
  1. Tez No: 464528
  2. Yazar: ESRA ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİF ESENDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Alan, Bourdieu, Gündelik Hayat Pratikleri, Habitus, Kentsel DönüĢüm, Sermaye, Site, Urban Transformation, Apartment Complex, Daily Life Practices, Bourdieu, Habitus, Capital, Space
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
1980 sonrası Türkiye'de kırdan kente göçlerin artması sonucunda büyük kentlerde yığılma meydana gelmiştir. Bu durum özellikle büyük kentlerde çarpık kentleşmeyi ve alt yapı yetersizliğini meydana getirmiş ve kentin orantısız ve düzensiz bir şekilde gelişmesine sebep olmuştur. Bu durum karşısında kentin alt yapısının ve mimari yapısının yeniden düzenlenmesi adına kentsel dönüşüm uygulamaları, etkin bir çözüm yolu olarak sunulmaktadır. Esenler'de zamanında inşa edilen yapıların, günümüzde depreme dayanıksız, eski, bakımsız ve kentle uyumsuz yapılara dönüşmesi kentsel dönüşüm uygulamasını gerekli kılmaktadır. Bu sebeple Esenler Turgut Reis Mahallesi'nde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm uygulaması ile eski mahalle yıkılarak yerine Belediye ve TOKİ işbirliği ile site inşa edilmiştir. Eski mahalle yapısından oldukça farklı olan kentsel dönüşüm sitesi hem mimari hem mekânsal algı açısından bazı bireylerin tutum ve davranışlarını etkilemektedir. Bu doğrultuda 'site yaşam tarzı' alanının getirdiği birtakım kural ve normların bireylerin gündelik yaşam pratikleri üzerindeki etkisi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Mekânın anlaşılması açısından 2016 senesinde 'derinlemesine mülakat' yöntemi kullanılarak site sakinlerine ulaşılmaya çalışılmıştır. 'Site yaşam tarzı' alanındaki bireylerin birbiri ile olan ilişkileri ve alanın yapısal özelliklerinin tanımlanması amacı ile Bourdieu'nun habitus, sermaye ve alan kavramları kullanılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Alandaki bulgular göstermektedir ki 'site yaşam tarzı' alanındaki iktidar grubunun bazı bireyleri, alandaki site kurallarına uyulmamasını sert bir dille eleştirmektedir. Buna karşın, alandaki kuralları gereksiz görerek buna direnen bazı bireyler ise eski mahallesindeki alışkanlıklarını sitede devam ettirme eğilimi göstermektedir. Bazı bireyler ise eski alışkanlıklarından vazgeçerek alandaki kural ve normlara uyum sağlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
After 1980, people have been gathered in urban areas as a result of migration in Turkey. In particular, this situation created irregular urbanization and infrastructure inadequacy, and awry development in the metropolitan areas. Under these circumstances on behalf of the city's infrastructure and reorganization of architectural structure urban transformation application is presented as an effective solution. Since there were old, neglected and instable buildings for earthquake in Esenler, the implementation of urban transformation became a necessity. Therefore, the old neighborhood of Esenler Turgut Reis Mahallesi was transformed and rebuilt by municipality and TOKİ. Urban transformation apartment complex which is quite different from the old neighborhood influences some individual's attitudes and behaviors both in terms of architectural and spatial perception. In this direction, some rules and norms in field of 'apartment complex lifestyle' influencing the individual's daily life practices constitute the purpose of the research. In terms of understanding of the place in 2016, it was tried to reach the residents of apartment complex by using the 'in-depth interview' method. For the purpose of defining individual's relationships with each other in the field of 'apartment complex lifestyle' and the structural features of the field, Bourdieu's concepts of habitus, capital and space were used fort the evaluation. Findings in the field show that in the 'apartment complex lifestyle' some members of the sovereign group chew up individuals who not follow the rules of the apartment complex in the field. Despite that some individuals who see rule as unnecessary shows that there is a tendency to keep old habits in the apartment complex. On the other hand, some of the individuals try to adapt field's rules and the norm by leaving their old habits aside.