Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde görev yapan iş müfettişlerinin iş doyumu ve örgütsel bağlılığına cinsiyetin etkisi
A research on the job sati̇sfacti̇on of labour i̇nspectors that are i̇ncluded i̇n the Soci̇al Securi̇ty iInsti̇tuti̇ons and the i̇nfluence of gender upon the organi̇zati̇onal commi̇tment
- Tez No: 464666
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, müfettiş, sosyal güvenlik, organizasyon, iş memnuniyeti, kesitsel, Gender, inspectors, social security, organization, job statisfaction, cross sectional
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez, Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişlerinin, yapmış oldukları işlerin hukuksal dayanaklarını; kapsam, içerik ve işlevsellik yönlerinden etkileşimlerini ilgili mevzuatlar çerçevesinde, Müfettişler'in yetkililer olarak tasarruflarını, bu tasarruflardan doğrudan veya dolaylı biçimde olumlu ve olumsuz şekillerde olsa da etkilenen insanları ima eder. İma vurgusundan da anlaşılacağı üzere yapılan iş, geniş insan kitlelerini zorunlu ve kaçınılmaz biçimde ilgilendirir. Son çıkarılan,“Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası”, ister kendi adlarına ister ebeveynleri üzerine kayıtlı olsun, yaşayan her Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşını,“zorunlu-kaçınılmaz”olarak“Sosyal Güvenlik Kurumu”şemsiyesi altında güvenceye alır. Öyleyse çok geniş hacimli bir bünye-kitleyi etkileyebilen, toplumsal tabakada bu statüde yer alan, Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişlerinin yapmış oldukları ve her bireyi yakından ilgilendiren önemli işlerinin daha iyi anlaşılabilmesi adına böyle bir çalışma elzemdir. Tarafımızdan, gerekli sebep olarak görülen bu çalışmada; alan araştırması, geniş bir teorik-literatür taramasıyla zenginleştirilmiş ve desteklenmiştir. Araştırmada verilerin elde edilmesinde, Minesota iş tatmin ölçeği ile; Allen - Mayer tararafından geliştirilen Türkiye'de kullanılan örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi; SPSS 18. 00 paket programıyla analiz edilmiştir. Kolmogorov-Smirnov (KS) testi ile verilerin normal dağılıma uyup uymadığı incelenmiştir. İki grubun karşılaştırılmasında; Bağımsız Örneklem t testi (independent Sample t Test) kullanılmıştır. İkiden fazla grubun karşılaştırılmasında ise Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way Anova) kullanılmıştır. Grupların birbirinden farklı olduğunun tespit edilmesi için çoklu karşılaştırma (multiple comparisons) testlerinden Tukey testi uygulanmıştır. Varyans homojenliği varsayımı Levene testi ile incelenmiştir. Korelasyon analizlerine dayalı Path analizleri yapılmış; değişkenler arasındaki yordamaların ortaya çıkartılmasında regresyon analizinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis implies the inspectors that are included in the social security institutions, the legal basis of their works, their interactions in terms of scope, content and functionality within the relevant legislations, the savings of inspectors as authorities and the people that are affected by the savings in a direct or indirect way. As it is understood from the stress on“implication”, the work interests a vast majority of people in a compulsory and inevitable way. The latest law of social security institutions secures every Turkish citizen under the name of“social security institution ”no matter they are registered on behalf of themselves or their parents in a compulsory and inevitable way. If so, the study is essential in order for the social security institution inspectors' important works that interest every single person and the things that“the social security institution inspectors”have done to be understood in a better way. The inspectors are on such a social base that they can have an impact on a large mass of people In the study that is seen as essential by us, the field study has been enriched and supported by a wide range of theoretical and literature research. In order to acquire data in the research, the Minnesota job satisfaction questionnaire and the organizational commitment scale (developed by Allen-Meyer and named as Allen-Meyer Model of organizational commitment) have been used in Tukey. The data analysis has been done thanks to the packaged software called“SPSS 18. 00”. The question as to whether the data have been appropriate for the standard normal distribution or not has been analysed through the Kolmogorov-Smirnov (KS) test.“The Independent Sample t Test”has been used for the comparison of the two groups while an analysis of variance called“The One Way Anova Scale”has been used to compare more than two groups. Of all the multiple comparison tests,“The Tukey Test”has been applied to determine that the groups differ from one another. The hypothesis of variance homogeneity has been examined through“the Levene test”. Path analyses have been done in accordance with the correlation analyses and it has been benefited from the regression analysis in order to find out the regressions among the variables.