İnovasyon ve ekonomik büyüme ilişkisi: BRICS ve Türkiye üzerine bir analiz
  1. Tez No: 464695
  2. Yazar: MARVIN ROCK CHILD TANGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT PEHLİVANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, İnovasyon, Gelişmekte Olan Ülkeler, BRICS, Türkiye, Economic Growth, Innovation, Emerging Markets, BRICS, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İnovasyon dünyaya baş döndürücü bir hız ile yayılmaktadır. Günümüzde ve yakın gelecekte önemli büyüme fırsatların bulunduğu varsayılan gelişmekte olan ülke ekonomilerinde inovasyon her geçen gün daha önemli hale gelmektedir. Teknolojik inovasyon geniş ölçüde ekonomik büyümenin anahtarı olarak görülse de neyin bazı sanayileri ve ülkeleri“daha inovasyon”yaptığı veya tam olarak inovasyonun nasıl bir ekonomiyi oluşturduğu hakkında ortak bir fikir mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı inovasyonun gelişmekte olan piyasalarda ekonomik büyümenin kilit faktörü olup olmadığını tespit etmektir. Çalışmanın ampirik analizi 1970-2015 yılları asarındaki süre için 13 gelişmekte olan ülke üzerinde yapılmıştır. İnovasyon ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi tespit etmek için Birim Kök, Engle ve Granger birleşik bütünleşme, Vektör Hata Düzeltme (VHDM) modeli ve vektör otoregresif testler kullanılmıştır. Yapılan analizin sonuçları denetlenen 13 ülkeden sadece 4'ü inovasyon gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin motoru olduğu hipotezini doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Innovation is sweeping the globe at breakneck speed, and emerging markets are where tremendous growth and opportunity reside for the present and future. Although technological innovation is widely viewed as the key to economic growth, there is no consensus on what makes some industries and countries more“innovative”than others, or exactly how innovations fuel an economy. The purpose of this study is to check whether innovation is a key factor in the economic growth of emerging countries. The empirical analysis is performed on 13 emerging economies, using the time series annual data during the period 1970-2015. Unit root, Engle and Granger co-integration, vector Error Correction (VHDM) Model and vector autoregressive tests was used to check out the relationship between innovation and economic growth. The result of the performed analysis indicates that only 4 of the 13 countries surveyed confirms the hypothesis that innovation is the engine of growth in the emerging economies.