Mardin koşullarında farklı bitki sıklıklarının mercimek'te (Lens culinaris medik.) verim ve verim öğelerine etkisi
The effects of different planting densities on lentil(Lens culinaris medic.) yield and yield components in Mardin conditions
- Tez No: 464706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECAT TOĞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mercimek, Lens culinaris, ekim sıklığı, verim, Lentil, Lens culinaris, plant density, yield
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Mardin koşullarında iki kışlık mercimek çeşidinde (Şakar ve Fırat-87) dört farklı ekim sıklığının (200, 250, 300 ve 350 tohum/m2 ) verim ve verim öğelerine etkisi araştırılmıştır. Deneme 2012-2013 yetiştirme sezonunda Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Meslek Yüksek Okulu deneme tarlasında, Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada farklı bitki sıklıklarının mercimekte bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide dal sayısı, bitkide bakla ve tane sayısı, baklada tane sayısı, birim alan tane verimi, hasat indeksi, biyolojik verim ve bin tane ağırlığına etkisi incelenmiştir. En yüksek birim alan tane verimi 275.23 kg/da ile Şakar çeşidinin ikinci ekim sıklığı uygulamasından elde edilirken, en düşük birim alan tane verimi 208.83 kg/da Fırat-87 çeşidinin birinci ekim sıklığı uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of four different sowing densities (200, 250, 300 and 350 seed/m2) on the yield and yield components for two winter lentil cultivars (Şakar and Fırat-87) in Mardin conditions. The study was laid out in a factorial randomised block design with three replicates at the fields of Mardin Artuklu University, Kızıltepe Vocational High School in 2012-2013 growing season. In the study were investigated the effect of planting densities on the plant height, first pod height, numbers of branche, numbers of pod per plant and numbers of seed per plant, numbers of seed per pod, seed yield per unit area, harvest index, biological yield and 1000 seed weight. While the highest seed yield per area was obtained from second plant density and Şakar variety with 275.23 kg/da, the lowest seed yield per area was obtained from first plant density and Fırat-87 variety with 208.83 kg/da.