98 numaralı Antalya şer'iyye sicili h.1331-1333/m.1913-1915 (vr. 51-98) (Transkripsiyon, tahlil ve indeks)
Sher'iyya register of Antalya numbered 98; h. 1331-1333/m. 1913-1915 (Folios 51-98) (Transcription, analysis and index
  1. Tez No: 464769
  2. Yazar: ABDULLAH AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT GÜNALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicil Defteri, mahkeme, Kadı, İslam Hukuku, Antalya, Elmalı, Qadi Registers, Court, Qadi, İslamic Law, Antalya, Elmalı
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Çalışmamıza konu olan H. 1331-33/M. 1913-15 tarihli 98 numaralı Antalya Şer'iyye Sicili (Vr. 51-98) 201 hükümden meydana gelmektedir. Mahkemeye intikal etmiş davalar tereke, (miras), eytam sandığından borç alınması, vekâlet konularını ihtiva etmekte olup, bunun dışında bir takım münferit konulara da yer verilmiştir. Ayrıca çalışma alanımız olan Antalya Sancağı'nın Elmalı Kazası'nda, yabancı devletlerin tebaasından olan kimselerin de kayıtlarını görmek mümkündür. Osmanlı ailesinin Antalya örneği ele alınarak, günlük yaşamda kullanılan çeşitli eşyalar, kıyafetler ve bunların nitelikleri dikkate alınarak bir takım çıkarımlarda bulunulabilir. Tereke davalarında miras hukukuna ne kadar çok önem verildiği anlaşılmaktadır. Buna göre Osmanlı Devleti'nde sosyal dayanışma ve sosyal devlet anlayışı ideale yakın bir düzeyde olduğu görülmektedir. Çalışmamızın giriş kısmında Osmanlı mahkemesi Şer'iyye Sicilleri defterlerinin tanıtımına ve genel özelliklerine, şer'iyye sicili arşivlerinin tarihi gelişimine ve üzerinde çalıştığımız şer'iyye sicilinin muhteviyatı ve ehemmiyetine temas ettik. Tezin metin kısmında 98 Numaralı Antalya Şer'iyye Sicili defterinde geçen vesikaların özetleri, metnin transkripsiyonu ve indeks verilmiştir. Transkripsiyon yapılırken basit transkripsiyon kuralları dikkate alınmıştır. Defter, XIX Yüzyılın sonlarına doğru Elmalı yöresinin sosyal ve iktisadî hayatını ve hukukî uygulamalarını incelemek isteyen araştırmacılara, bu hususta birinci dereceden kaynak sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
H. 1331-33/M. 1913-15 AD dated and 98 numbered Antalya Qadi Register on which we've studied contains (Folios 51-98) 201 verdicts. The cases that were carried to the court are inheritance in general, loans from the orphans' box, register of waqfs; as well as the marriage contracts and appointment of the imâms etc. It is possible to see the cases of foreigners in Elmalı, Antalya. Having the Elmalı as a sample, it is probable to make deductions about tools people used in their daily lives, the jobs they had, and their daily routine. In the legacy cases it is clear that the people stressed very much importance on the law of succession. Thus one can see how much the State cared about being a social unity. In the introduction one finds the Ottoman Courts Qadi Registers, their general specialties, the historical development of the registers' archives, the Antalya Registers and the register we have studied on are treated. In the text inside, the summaries, transliteration and index of the documents that is given in the 98 numbered register can be found. For the transliteration we have adopted the basic rules and the index covers only the names of people, places and institutions. The register is aimed to provide information on the social, economic and legal history of Elmalı.