Ratlarda akustik travmaya bağlı oluşan işitme kaybında kurkuminin ve n-asetil sisteinin koruyucu etkisi
The protective effects of curcumin and n-acety cystheine against noise-induced sensorineural hearing loss in rats
  1. Tez No: 464777
  2. Yazar: ZEYNEP İSKENDER EMEKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BAHADIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik travma, işitme kaybı, kurkumin, n-asetil sistein, Acoustic trauma, curcumin, hearing loss, N-acetylcistein
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Akustik travma aşırı gürültü sonrasında iç kulaktaki işitme mekanizmalarının hasar görmesidir. Hasar sonucu hücrelerde reaktif oksijen radikalleri birikir, bunun sonucunda posttravmatik koklear iskemi ve hipoksi gelişir. Bu çalışmada antioksidan ve inflamatuar etkinliği olan N-asetil sistein (NAC) ve kurkuminin akustik travmada etkinliği araştırılmıştır. Materyal-metot: Çalışmada 40 erişkin rat kullanıldı. Ratlar akustik travma grubu, kurkumin-akustik travma grubu, NAC-akustik travma grubu ve etilalkol-akustik travma grubu olmak üzere 4 gruba bölündü. Ratlara 2 saat boyunca 110 db de 4 kHz frekansta 2 saat akustik travma uygulandı. Akustik travmadan 30 dakika önce ve travma sonrası 24. ve 48. saatte 1. gruba 1 ml serum fizyolojik, 2. gruba 200 mg/kg kurkumin, 3. gruba 350 mg/kg NAC, 4. gruba 1 ml etilalkol intraperitoneal uygulandı. Akustik travma öncesi, travma sonrası ve ilaç uygulamasından 72 saat sonra distorsion prodact otoakustik emisyon (DPOAE) kayıtları alındı. Deneklerin DPOAE testiyle ölçülen değişkenleri hem grup içinde hem de gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Grupiçi karşılaştırmalarda 1. grupta ve 4. grupta 1. ölçüm ile 2. ölçüm arasında istatiksel fark izlendi, 2. ölçüm ile 3. ölçüm arasında ise fark izlenmedi. Bu gruplarda akustik travma oluştuğu ve travma sonrasında işitme kaybının düzelmediği gözlendi. Kurkumin grubunda ölçülen SNR değerlerinde 1. ölçüm ile 2. ölçüm arasında 1000, 1500 ve 4000 hz de düşme, 2. ölçüm ile 3. ölçüm arasında tüm frekanslarda düzelme tesbit edildi. NAC grubunda ise 2. ölçüm sonrasında SNR değerlerinde düşme tespit edildi, fakat sadece 6000 hz de ki düşme anlamlı bulundu. 2. ölçüm ile 3. ölçüm karşılaştırıldığında ise anlamlı fark izlendi. Ratların gruplar arası karşılaştırmada 1. ölçüm ve 2. ölçüm arasında fark bulunmadı. 3. ölçümde ise gruplar arasında istatiksel fark izlendi ve bu farkın kurkumin ve NAC 'e bağlı olduğu gözlendi. Sonuç: Çalışmamızda kurkumin ve NAC'ın akustik travmaya bağlı işitme kaybında etkili olabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmanın histapatolojik incelemelerle ve farklı deneysel ve klinik çalışmalarla desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Acoustic trauma occurs as a result of the damage of excessive noise on hearing structures in the inner ear. The level of reactive oxygen radicals increase in the cells due to acoustic trauma consequently resulting in posttraumatic cochlear ischemia and hypoxia. The effectiveness of N-Acety Cystheine (NAC) and curcumin with known antioxidant and antiinflammatory effects was investigated in this study. Materials and Methods: Forty male adult rats were involved in the study. Rats were randomly divided into 4 groups as acoustic trauma group, curcumin-acoustic trauma group, NAC- acoustic trauma group, ethylalcohol- acoustic trauma group. Rats were exposed to 110 dB sound in 4kHz frequency for 2 hours to simulate acoustic trauma model. Group I received 1 ml saline i.p and Group II, Group III and Group IV received 200 mg/kg curcumin i.p, 350 mg/kg NAC i.p and 1 ml ethylalcohol i.p respectively 30 minutes before and in 24th and 48th hours after acoustic trauma. DPOAEs were recorded before and after the acoustic trauma and also 72 hours after administiration of the drugs. The DPOAE recordings of each group were compared with those of other groups and with within group results. Results: Within group comparisons showed statistically significant difference between the first and second recordings in Group I and Group IV. There was no difference between second and third recordings. In these groups, the acoustic trauma model was established but no improvement in hearing was noted. In the curcumin- treated group, SNR values in 1000 Hz,1500 Hz and 4000 Hz decreased in the second recordings when compared to the first and improvement in all frequencies were noted in the third recordings in comparison to the second ones. In the NAC-treated group, SNR values decreased in the second recordings but only the values in 6000 Hz were found to be statistically significant. The values in the third recordings were statistically significant when compared to second ones. Between-group comparisons did not reveal any significant difference between the first and second recordings. There was statistically significant difference in the third recordings which was possibly due to curcumin and NAC treatment. Conclusion: These study showed that curcumin and NAC might be effective against noise-induced hearing loss. Further experimental, clinical and histopathological studies are needed to confirm the results of our study.