İnsan mesane tümörü hücre kültürü üzerinde mitomisin – c etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of mitomycin- c on human bladder tumor cell line
  1. Tez No: 464842
  2. Yazar: MURAT GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre Kültürü, Mesane kanseri, Mitomisin-C, Tedavi Şeması, Bladder Cancer, Cell Line, Mitomycin-C, Treatment Schedule
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Mesane tümörleri ürogenital sistem tümörleri içinde ülkemizde ve dünyada ikinci sıklıkta yer almakta olup mortalite ve morbiditenin önemli nedenlerinden birini oluşturmaktadır .Bu tümörlerin tedavisinde nüks ve progresyonun önlenmesi amacıyla intravezikal kemoterapi kullanılmaktadır. Günümüzde en sık kullanılan kemoterapötik ajan ise Mitomisin-C' dir. Güncel kılavuzlara ve randomize kontrollü çalışmalara bakıldığında orta ve yüksek riskli tümörlere adjuvan kemoterapi veya immunoterapi verilmesi önerilmekte ancak mitomisinin hangi dozlarda ve hangi aralıklarda ne kadar süre ile kullanılacağına dair ortak bir konsensus bulunmamaktadır. Günümüzde kliniklerdeki uygulamalar , genellikle merkezlerin farklı klinik uygulamalarının sonucunda gelişen tecrübelere göre ortaya çıkmıştır ve uygulanan tedavi süresi ve sıklığı konusu halen tartışmalı olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada insan yüksek derece mesane kanseri hücre kültürleri üzerinde mitomisin-c'nin farklı dozlarda ve farklı sürelerdeki etkisinin araştırılması ve sonuçların günümüzde uygulanan şemalar ile karşılaştırılarak tedavinin en optimal düzeyde sağlanması ve böylece klinik uygulamalara ışık tutması amaçlanmıştır. Bu nedenle mesane kanserine model hücre hatlarından biri olan UMUC-3 (yüksek dereceli malign tek katmanlı üreyen yapışkan mesane kanserine model hücre hattıdır ) hücreleri ticari olarak daha önceden satın alınmıştır. Projede MMC'nin farklı dozları hücrelere değişen sürelerde uygulanmıştır. Buna göre yüksek dereceli mesane tümöründe 1 ve 2 saatlik MMC tedavisinde tek dozun uygun olmadığı ve en az iki dozda istenilen sonuca ulaşılabileceği gösterildi. Ayrıca 1 saatlik uygulama yapıldığında tedaviye en az 6 hafta kadar devam edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Süre 2 saate çıktığında ise bu tedavi süresi 2 hafta gibi bir süreye kısalmaktadır. Bu sonuçların randomize homojen hasta grupları üzerinde yapılacak klinik çalışmalarla desteklenmesi koşulu ile günümüz klinik uygulamalarına ışık tutması ve büyük olasılıkla değişikliğe yol açması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Bladder Cancer is the second most common malignancy of the urogenital tumors in our country and worldwide and one of the major cause of morbidity and mortality. Intravesical chemotherapy is used in treatment of tumors in order to prevent the recurrence and progression . Today, the most commonly used chemotherapeutic agent is mitomycin-C .It is still controversial for how long and how frequently chemotherapy instillations should be given. From current guidelines and randomised controlled trials, which compared different schedules of intravesical chemotherapy instillations on intermediate and high grade tumours , one can only conclude that the ideal duration and intensity of the schedule remains undefined because of conflicting data. In this study, we aimed to investigate the effect of mitomycin-c at different doses and different times on human high grade bladder cancer cell lines and to compare our results with current treatment schemes. We hope this will provide the optimal treatment scheme and shed light to clinical practice. Therefore, one of bladder cancer cell line model UMUC-3 (a highly malignant bladder cancer models adhesive reproducing monolayer cell line) cells were purchased commercially previously. The different doses of MMC was applied to the cells for ranging periods. Accordingly, for high-grade bladder tumors 1 and 2 hours single dose treatment of MMC is not appropriate and desired results can be achieved in at least two doses. In addition, if one-hour practice will be made it should be continued at least 6 weeks. When the treatment time increased to 2 hours, this six week period decreased to 2 weeks. This results should be supported by randomized clinical trials which should be conducted on a homogeneous group of patients.