Effects of wastewater application on soil properties
Atıksu uygulamalarının zemın özelliklerine etkileri
  1. Tez No: 465174
  2. Yazar: SAKAR WELI GHAFOUR AL JAMMOOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARPUZCU, PROF. DR. ALİ FIRAT ÇABALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu, kum-kil karışımlar, Wastewater, sand-clay mixtures
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı atıksu uygulamasının kum-kil karışımlarının bazı geoteknik özellikleri üzerine etkilerini belirlemektir. Bu çalışmada kullanılan atıksu Gaziantep GASKI Fabrikasından (GGF) alinmistir. Standart kompaksiyon, Serbest Basınç Dayanımı (SBD), kivam limitleri ve geçirgenlik testleri kum-kil karışımlarına uygulandı. Kum taneleri killi zeminin icine kuru ağırlıkca %10, %20, %30, %50 ve %70 oranında ilave edildi. İlk olarak optimum su içeriği (OSI) ve en maksimum kuru yoğunluk (MKY) bulundu ve diğer deneyler bu değerler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Atıksu ile doyurulmuş kum-kil karışımları ile askıda katı madde (KM), biyolojik oksijen ihtiyacı (BOI), hidrojen gücü (HG) ve kimyasal oksijen ihtiyacı (KOI) deneyleri gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlara göre, kum oranı arttıkça, atıksuyun temizlenmesinin verimliliği azalmış ve atıksuyun geçirgenlik arttırıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of the wastewater application on some geotechnical properties of sand-clay mixtures. The wastewater used in this study was obtained at Gaziantep GASKI Plant (GGP). Standard compaction test, unconfined compressive strength (UCS), Atterberg limits and permeability test were carried out to the sand-clay mixtures. Sand particles were added to the clay at the ratio of 10%, 20%, 30%, 50% and 70% by dry weight. Firstly, the optimum moisture content (OMC) and maximum dry density (MDD) were found and other experiments were carried out by using these values. Suspended solid (SS), biological oxygen demand (BOD), power of hydrogen (pH) and chemical oxygen demand (COD) experiments were performed with sand-clay mixtures which saturated through wastewater. According to the results, as the sand ratio was increased, the productivity of cleaning wastewater was decreased and permeability of wastewater was increased.