Hersiliola Bayramı (Danışman vd. 2012) türünün karyotip analiz ve mayoz bölünme özellikleri
Karyotype analysis and meiosis division properties of Hersiliola Bayrami
- Tez No: 465393
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT KUMBIÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Zooloji, Biology, Genetics, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Eşey kromozomları, Karyotip, Mayoz, Hersiliola bayrami, Sex chromosomes, Karyotype, Meiosis, Hersiliola bayrami
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, Hersiliidae familyasına ait Hersiliola bayrami türüne ait karyolojik özellikler erkek bireylerin gonadlarından standart yayma preparasyon tekniğine göre elde edilmiştir. Türe ait diploid kromozom sayısı, kromozomların morfolojisi, eşey kromozomu sistemi, kromozomların mayoz bölünmedeki davranışları ve mayoz bölünme tipi belirlenmiştir. Buna göre diploid sayı ve eşey kromozomu sistemi 2n♂=35, X1X2X3 şeklinde olup telosentrik tipte kromozomlar elde edilmiştir. I. Mayoz evrelerinde 16 otozomal bivalent ve üç univalent eşey kromozomu tespit edilirken, II. Mayoz evrelerinde n=16 ve n=19 (16+X1X2X3) olan iki çeşit nukleus belirlenmiştir. Bugüne kadar Hersiliola cinsi üzerine yapılmış herhangi bir karyolojik çalışmanın olmaması nedeniyle elde edilen sonuçlar özellikle diploid sayının ve eşey kromozomlarının taksonlar arasındaki değişim mekanizmalarını açıklamada önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the karyological features of Hersiliola bayrami belonging to Hersilidae family were obtained from the gonads of male individuals according to the standard smear preparation technique. The number of diploid chromosomes of the genus, the morphology of the chromosomes, the sex chromosome system, the behavior of the chromosomes in meiosis and the type of meiotic division were determined. According to this, the diploid number and the sex chromosome system are 2n♂ = 35, X1X2X3 and the telocentric type chromosomes are obtained. When the 16 autosomal bivalent and three univalent sex chromosomes were detected in stages of I Meiosis, the two types of nuclei were identified with n=16 and n=19 (16+X1X2X3) in stages of II Meiosis. The results obtained in the absence of any karyological studies on Hersiliola genus until now are particularly important in explaining the diploid number and the change mechanisms of the sex chromosomes between the taxons.