Agelescape levyi Guseinov, Marusik & Koponen, 2005, Tegenaria hasperi Chyzer, 1897 ve Tegenaria argaeica Nosek, 1905 (Araneae:Agelenidae) türlerinin sitogenetik özelliklerinin araştırılması
Investigation on the cytogenetic features of Agelescape levyi Guseinov, Marusik & Koponen, 2005, Tegenaria hasperi Chyzer, 1897 and Tegenaria argaeica Nosek, 1905 (Araneae:Agelenidae)
  1. Tez No: 465392
  2. Yazar: ŞEYMA CİVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE KUMBIÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Agelenidae, Agelescape, karyotip, Tegenaria, Agelenidae, Agelescape, karyotype, Tegenaria
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Agelenidae familyasına ait Agelescape levyi Guseinov, Marusik & Koponen, 2005, Tegenaria hasperi Chyzer, 1897 ve Tegenaria argaeica Nosek, 1905 türlerinin karyotip analizleri ilk defa araştırılmıştır. Türlerin diploid kromozom sayıları, eşey kromozom sistemleri, kromozom morfolojileriyle birlikte, kromozomların mayoz bölünme esnasındaki davranışları incelenmiştir. Çalışma sonucunda diploid kromozom sayısı ve eşey kromozom sistemleri sırasıyla 2n♂=42 (X1X2), 2n♂=43 (X1X2X3) ve 2n♂=42 (X1X2) şeklinde olduğu belirlenmiştir. Türlerin her birinde kromozom morfolojisinin telosentrik tipte olduğu ve kromozomların relatif uzunluklarının kademeli olarak azalış gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, karyotype analysis of Agelescape levyi Guseinov, Marusik & Koponen, 2005, Tegenaria hasperi Chyzer, 1897 and Tegenaria argaeica Nosek, 1905 belonging to Agelenidae family were investigated for the first time. The diploid chromosome numbers of the species, the sex chromosome systems, the chromosome morphology, and the behavior of chromosomes during meiosis were examined. As a result of study, the diploid chromosomes numbers and sex chromosome systems were determined as 2n♂=42 (X1X2), 2n♂=43 (X1X2X3) and 2n♂=42 (X1X2) respectively. It has been found that chromosome morphology is telecentric in each species and the relative lengths of chromosomes are gradually decreasing.