Suriye'deki sünni muhalif grupların yabancı savaşçı temininde dinin etkisi ve propaganda aracı olarak Türkiye özelinde medya kullanımı örnekleri
Examples of media use in Turkey as a religious effect and propaganda vehicle in the supervision of foreign warranty of the sunny imaginary grups in Syria
  1. Tez No: 465621
  2. Yazar: BÜLENT İSTANBULLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN NECATİ BÜYÜKBAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, İslam, Yabancı Savaşçı, Sosyal Medya, Syria, Islam, Homegrown Terrorist, Social Media
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Tunus'ta ekonomik nedenlerden dolayı bir gencin kendini ateşe vermesiyle başlayan Arap Baharı süreci, adeta bölgedeki tüm ülkelere sıçrayan bir kıvılcıma dönüşmüştür. Bu süreç Suriye'ye de sıçrayarak çok aktörlü büyük bir iç savaş haline gelmiştir. Bu süreçte Suriye rejimine karşı savaşan ideolojisi Cihad kavramı üzerine inşa edilen çeşitli muhalif örgütler ortaya çıkmış ve bu örgütlere binlerce yabancı savaşçı katılmıştır. Özellikle Avrupalı ve eğitimli yabancı savaşçılarında bu örgütlere katılıyor olması durumu daha da ilginç hale getirmiştir. Muhalif grupların yabancı savaşçı temininde propaganda olarak kullandıkları bazı İslami söylemler ve bu söylemleri özellikle medya ve sosyal medya ile birleştirerek profesyonelce yapmaları bu örgütleri önemli ölçüde başarılı kılmaktadır. Bu yolla eleman ve savaşçı temininde de başarılı oldukları Birleşmiş Milletlerin raporlarında ve birçok akademik çalışmada ortaya çıkmıştır. Muhalif grupların cihad, hicret, şehitlik gibi temel İslami söylemler binlerce yabancı savaşçı üzerinde etkili olmuş ve yaşadıkları ülkeden binlerce km ötede ki iç savaşa katılarak hatta bu uğurda ölmeyi göze almışlardır. Bu çalışmada, muhalif grupların genel yapısı, din algısı, , yabancı savaşçıların motivasyonları, propaganda yöntemleri ve IŞİD üzerinden medya kullanımlarına değinilecektir.
Özet (Çeviri)
The Arab Spring process, which started in Tunisia with a young gave himself a fire for economic reasons, almost transformed into a sparkling bounce among all the countries in the region. This process has also spread to Syria and has become a multi-actor very big civil war. In this process, various opposing organizations emerged on the ideology of Jihad, which fought against the Syrian regime, and thousands of homegrown terrorists participated in these organizations Especially European and educated homegrown terrorist are participating in these organizations, it has made the situation even more interesting. Some Islamic rhetoric used by opposing groups as propaganda in the procurement of foreign warriors and making them professionally, especially with the media and social media, make these organizations considerably successful. In this way they have emerged in the reports of the United Nations which they have succeeded in supplying staff and warriors and in many academic studies. Basic Islamic rhetoric such as jihad, exile, martyrdom used by organizations have affected thousands of foreign warriors and they have participated in the civil war thousands of kilometers away from their country which they live and they have keen on for death by this cause. In this study, the general structure of opposing groups, religion perception, motivations of homegrown terrorists, propaganda methods and the use of media through ISIS, the largest of these organizations, will be mentioned.